Travel AdvisorTravel Advisor

Nassfeld: Sunčano skijalište koje je kao stvoreno za obiteljska vikend putovanja

Nassfeld ili Naßfeld je skijalište na jugu Austrije, kraj kojeg se nalazi i jezero Pressegg gdje se ljeti možete kupati, a zimi klizati. Nassfeld je jedno od najpopularnijih destinacija za zimske i ljetne sportove među kojima su skijanje, snowboardanje i planinarenje. No, zašto je toliko popularno?

Zašto u Nassfeld?

Nassfeld ima preko 1000 km staza za šetanje, 30 ski liftova i 220 strojeva za snijeg koji prekrivaju 110 kilometara skijaških staza u odmorištu. Millennium Express žičara može podignuti ljude na vrh visine 1919 metara u manje od 15 minuta. Odmorište se nalazi na nadmorskoj visini od 600 do 2000 metara, gdje se nalazi i jedno od najdužih skijaških staza u Carinthiji. Ta staza, Carnia, je duga 7.6 kilometara. Zahvaljujući 100 sunčanih dana koje imaju u Alpama pravi je užitak ovdje provesti odmor. Mnogi eventi , kao i kombinacija austrijskog i talijanskog mentaliteta daju posebnu čar ovom skijalištu.

Je li to brojka 100 ili mnogo više je teško reći, no bijelo – plava kombinacija je ona najprivlačnija na skijanju. Svi volimo skijati po suncu. Na skijalištu Nassfeld to nije samo moguće, nego i očekivano. To naravno ne znači tamo nema snijega. Naprotiv, staze su u punom sjaju čak i onih zima kada nema dovoljno padavina u početku sezone zahvaljujući strojevima za snijeg.

Best of

Da nabrojimo one najbolje atribute koje nudi Nassfeld.

Prvenstveno je to gotovo osam kilometara duga skijaška staza Carnia koja se spušta u dolinu do sela Troepolach. Pored donje stanice brze žičare Millenium Express koja vozi na sam vrh, nalazi se odličan Hotel Carinzia, jedan od najboljih hotela u regiji. Za ljubitelje skijanja po dubokom snijegu Nassfeld će konkurirati i najboljim skijalištima u Francuskoj. Kada ovdje pada snijeg, zahvaljujući genovskoj ili jadranskoj vlažnoj cikloni, nerijetko padne i do metar snijega za dan, dva. Stoga postoji i organizirani freeride centar.

Nassfeld se nalazi u središtu užitka – regiji Gailtal, gdje tradicija i ime već stoljećima jamče za vrhunsku kvalitetu. Svakako preporučujemo špek iz doline Gail te alpski sir, čiji su okusi ovu regiju učinili nadaleko poznatom. Pošto skijalište graniči sa Italijom vrlo blizu, par desetaka metara, preko granice ima i dobar restoran/picerija Wulfenia da Livio u kojem se jede sve – od svježe ribe iz Jadrana do odličnih pica. To ne treba biti čudno jer od tog mjesta do mora nije dalje nego od recimo Zagreba do mora.

Skijalište je dovoljno veliko za dobar provod na snijegu. 110 kilometara staza, 30 modernih žičara i pogledi koji obuhvaćaju sve vrhove od Triglava i Mangarta preko Kanina i Grossglokcenara na sjeveru.

Hoteli u Nassfeldu

Većina hotela i apartmana se nalazi u neposrednoj blizini staza i žičara. Oni udaljeni uglavnom imaju shuttlove ili su blizu autobusnih stanica s kojih voze ski autobusi do žičara tako da nije potrebno voziti. Do Nassfelda nije daleko, neka tri sata vožnje od Zagreba pa je ovo skijalište vrlo popularno kod naših skijaša i onih koji vole planine. Hoteli u Nassfeldu tipično koštaju od 50€ do nekoliko stotina eura, oviseći o broju ljudi i vremenu kada rezervirate. No, na stranicama poput bookinga i pogotovo airbnb-a se daju naći dobre cijene koje vas neće prejako udariti po džepu.

Kakvo je vrijeme?

Tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna u Nassfeldu vrijeme otkucava od 20 do 25 stupnjeva Celzijevih na termometru. Najhladnije je tijekom prosinca i siječnja kada temperature šetaju oko -5°C. Lipanj ima najviše kiše, a veljača najmanje, što čini veljaču najboljim mjesecom za put. Sezona skijanja je od prosinca do travnja.

Kako do Nassfelda?

Do skijališta je, naravno, najlakše vlastitim autom. Idete cestom E70 i onda pređete na autocestu A2 koja će vas za tri sata dovesti do sunčanih vrhova. Ako želite uštedjeti, možete sa sobom povesti i nekoga koristeći se popularnom ridesharing aplikacijom Blablacar. Možete preko Blablacara putovati i s nekim drugim, samo unesete dan koji vam odgovara i odaberete prijevoz. Dijeljenje prijevoza će vas koštati oko 100 kuna u jednom smjeru. Vlakom bi vam trebalo 12 sati (tko bi rekao?) pa nećemo to ni spominjati. Busom vam treba 4 do 5 sati i koštat će vas oko 150 kuna.

Previous articleJeftino putovanje u Zanzibar iz Beča: Kada ići i što vidjeti u Zanzibaru
Next articleMadonna di Campiglio: Nezaboravno iskustvo na jednom od najboljih talijanskih skijališta