120.000 kn za bocu šampanjca ? Ništa posebno.

120.000 kn za bocu šampanjca
Zgražanje hrvatske javnosti nad računom od pedesetak tisuća Eura za pića koja su se popila u jednom dubrovačkom klubu pokazuje koliko smo mi u biti siromašna država.

Očito je da nemamo puno veze s onim što bi, kao, htjeli biti, turistička destinacija za bogate. Ljudi koji su platili taj račun toliko na piće troše vjerojatno svakog dana ili svakog tjedna. Sumnjam da bi im bilo jasno kad bi znali kako se javnost iščuđava iznosom potrošenim na piće. Vjerojatno bi potrošili i više da je bilo skupljih brendova, no ovo je ipak samo Hrvatska koja nije navikla na bogataše koji troše i ne srame se.

120.000 kn za bocu šampanjca
Šampanjci i slična skupocjena pića su u svijetu najnormalnija pojava. Svaka država koja želi “elitni” turizam na sve načine potiče takvu potrošnju. Elitna ljetovališta kao recimo St.Tropez, Ibiza, Mykonos ili Monte Carlo nemaju ništa protiv toga. Dapače vijest nije ako se potroši, nego ako se slučajno koji dan ne potroše slične sume na pića. Ne od samo jednog društva nego više njih.

120.000 kn za bocu šampanjca
Visoka cijena pojedinih šampanjaca nije takva bez razloga. Plaća se proizvodnja iz najfinijeg grožđa iz “grand cru” vinograda, odležavanje u najboljim podrumima, male količine i prestiž pojedinog brenda.

Osim što se šampanjci kupuju za direktnu konzumaciju, sve je izraženiji trend investiranja u skupe boce. Naime, baš kao burza roba i vrijednosnih papira, postoji i burza vina. Neke se boce iz najboljih berbi prodaju na dražbama za puno veću cijenu nego kada su kupljene. Te burze su poglavito za crna vina, no sve je više šampanjaca u ponudi.

120.000 kn za bocu šampanjca

Primjerice boca od šest litara Armand de Brignaca je naplaćena 120.000 kn. Prodajna cijena rosea je 8.000 Eura, a običnog Golda 5.000 Eura. Iz toga vidimo da naplaćena cijena nije pretjerano visoka jer se kreće u uobičajenih tri puta na nabavnu.

Arman de Brignac je poznat pod nadimkom Pik as prema logu koji je na etiketi. Proizvodi ga kuća Cattier. Brend je poznat po zlatnoj boci. Vlasnik je reper Jay-Z. On sam je najbolji promotor tog Brenda koji se može vidjeti u nekim video spotovima kao primjerice Feeling Myself od Beyonce i Nicki Minaj. Osim po uspješnom dizajnu i marketingu ovaj brend je poznat i po najvišoj ocjeni 100 koju je dobio Gold Brut. Osim zlatne ima roza i srebrna boca.

Najviše su popili šampanjca Louis Roederer Brut Cristal kojeg je prosalvio Jay-Z kao svoje omiljeno piće. Nakon što je kupio svoj brend prestao ga je piti jer, kako kaže, njegov je bolji. U nabavi je cijena oko 500 Eura tako da prodajna cijena od oko 1.500 po boci nije pretjerana.

120.000 kn za bocu šampanjca

Ako želimo biti elitna destinacija, iako ne vjerujem da ćemo ikad biti, onda treba što više takvih mjesta i što više takvih gostiju koji će doprinijeti domaćem poduzetništvu i državnom PDV-u. U svijetu u kojem postoje deseci milijuna bogataša je to sasvim normalna pojava. Prošle sam zime bio na ručku u Cloude 9 na Aspen Highlads gdje je u roku od sat vremena potrošena slična suma na međusobno špricanje za nekoliko stolova. Konobari su donosili pladnjeve Dom Perignona žednim skijašima.

120.000 kn za bocu šampanjca

Dečki su se zaigrali u Dubrovniku jer im se vjerojatno činilo jeftino. U elitnim klubovima Europe i Amerike bi račun bio bitno viši, negdje možda i dvostruko. Stoga ako mislite trošiti na skupe šampanjce radije to činite u Dubrovniku nego u St.Tropezu. Em je jeftinije, em će vas svi gledati, a možda završite i u novinama.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal

Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!

Grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

 

VIDEO Hrvatski arhipelag kojeg posjete rijetki, a snimke iz ove perspektive još su rjeđe