Advent u Budimpešti

Where were this year's Oscar nominees filmed

Advetnt u Budimpešti

Već par godina za redom advent provodim u Zagrebu. Vrijeme je za malo promjene ! Pao je dogovor s prijateljicom, idemo u Budimpeštu . Nitko sretniji od nas.

Advent u Budimpešti

Od sredine studenog do početka siječnja ulicama Budimpešte se prostire prekrasan Božićni sajam. Prvi put dolazim u ovaj grad i to baš za vrijeme adventa , najljepšeg perioda u godini.

Pri samom dolasku u Budimpeštu ostajem oduševljena ljepotom , a ujedno i malo nervozna. Toliko je zanimljivih slika! Hoću li stići  stići sve vidjeti u tako kratko vrijeme.

Advent u Budimpešti

Već na prvi pogledne želim ići kući ,a tek sam stigla. Pitanje je gdje da krenem, kojom ulicom? Iz svake se šire mirisi kuhanog vina ,božičnih delicija… Prva ulica kojom sam krenila me dovela do sajma kod bazilike Sv. Jakova.

Sajam ispred bazilike Sv. Jakova, najveće crkve u gradu, nudi prelijepu Bozićnu sliku . Ovdje imate široku ponudu trdicionalne hrane,pića i suvenira . Možete se dobro zabaviti uz prigodnu glazbu ,a i mališani nisu zapostavljeni.

Hrana je dosta začinjena paprikom, to je njihov specijalitet. Veliki je izbor zimske hrane: kobasica ,gulaša, paprikaša,ribe. Nađe se za svakoga po nešto.

Advent u Budimpešti

Veliki je i  izbor slatkiša koji su tako neodoljivi, preporučujem isprobati kurtos, tradicijonalni mađarski kolač. Samim mirisom obara s nogu.

Sajam nudi i rucno rađene suvenire ,nakit, šalove, kape ,slike . Idealno mjesto da Mađarsku osjetite u pravome smislu . Jako brzo mi je prolazilo vrijeme, na svakom metru ima nesto zanimljivo da jednostavno nisam znala na koju stranu gledati.

Grad me je dočekao s osmjehom ,dobrom muzikom i šarenom dekoracijom. Već prije puta sam uplatila vožnju brodom po prekrasnom Dunavu . Pahljlice lagano padaju i jako je hladno. Pitam se kako ćemo sada na brod, najrađe bi ostala . Naravno i znatiželja je u meni, žao mi je propustit plovidbu. Ipak idem, makar se smrzla!

Advent u Budimpešti

Noćna plovidba zatvorenim brodom po Dunavu je nešto posebno, razgledavaju se dva dijela grada Budim i Pešta. Sve je romantično vidi uz bogate pahulje.  Koliko se sjecam vožnja je trajala 1 sat . Prošli smo ispod svih 5 mostova koji su prekrasni i svaki je drugačije osvjetljen. Vidi se Parlament koji je čaroban prizor noću. Uz stručnog vodiča sam upoznala mnoštvo znamenitosti . Ni slučajno nemojte doći, a da se ne provozate brodom. Uvijek sam zaobilazila ovaj grad. Blizu je, ima vremena, ali vidimo se i za sljedeci advent u Budimpešti .

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorEuropa

Katarina Janković

Sedam sati Bratislave

Što raditi u Budimpešti ?