Airbnb – superbrand of travel

Značajne novosti

Bilo je pitanje vremena kada će kompanija Airbnb krenuti korak dalje prema svom cilju – super brand of travel.
Prije par dana u sjedištu kompanije u San Franciscu objavljeno je kako se na stranicu uvode nove ponude – Trips i Places.

Ponudom Trips Airbnb ulazi u prodaju tura i izleta, dok s Places širi ponudu na restorane, evente te mogućnost susreta a lokalcima na pojedinim destinacijama. Očekuje se i širenje na prodaju avio karata te automobila za najam.
Sve nam to pokazuje na želju Airbnba da postane platforma preko koje će se moći rezervirati i kupiti sve usluge u turizmu te tako postati prvi „superbrand“ u putovanjima. Kompanija ne želi samo biti agencija koja nudi smještaj. Želi biti mjesto na kojem se mogu pronaći novi prijatelji, pročitati recenzije restorana te ih odmah i rezervirati, pronaći lokalne izlete, dakle sve što treba putniku na nekoj destinaciji i što se može organizirati prije samog polaska na put.

Trips
Airbnb CEO Brian Chesky je izjavio : „ Planiranje za putovanje može trajati duže od samog putovanja. Mi to želimo ubrzati – dobro došli u svijet Tripsa gdje objedinjujemo ponudu smještaja, doživljaja i destinacija !“
U početku Airbnb nudi Trips u 12 gradova kao što su London i Los Angeles. Usluga se bukira isto kao i smještaj preko aplikacije. Nije potrebno bukirati i smještaj. Neki, nazovimo ih izleti, ali je bolje reći doživljaji traju jedan dan, neki više dana. Cijenom su uglavnom ispod 200$. Organizatori izleta sami postavljaju cijenu i vrstu usluge i uglavnom to nisu turističke agencije ili profesionalci u turizmu. Airbnb uzima proviziji od 20% od organizatora.

Places
Places je serija vodiča po destinacijama od strane domaćina s idejom „otkrijte mjesta kroz ljude“. Nudi se mogućnost upoznavanja lokalaca koji vas vode na popularna mjesta, a koja nisu poznata među turistima. U sklopu toga je i funkcija Meetups koja omogućuje lakše e susretanje i upoznavanje s domaćinima. Kako kaže Chesky: „Mi svakodnevno imamo tisuće ljudi koji posjećuju gradove diljem svijeta. Zašto ih ne spojiti s domaćinima? Potpuno je besplatno. „
Uskoro će se omogućiti i direktno rezerviranje mjesta u restoranima diljem svijeta u suradnji s kompanijom Resy. Tako će se moći bolje planirati vrijeme.
Funkciju Homes

s ponudom većom od tri milijuna smještajnih jedinica u svijetu će također unaprijediti, no za sada je fokus na Trips i Places. Primjerice najavljeno je da će se moći naručiti namirnice iz lokalnog dućana s dostavom direktno u unajmljeni prostor.
Airbnb ponovo mijenja način poslovanja i sharing ekonomije.