Aix-en-Provence u jesen

Aix-en-Provence u jesen

Aix je Cezanne I Cezanne je Aix. Najpoznatiji sin ovog grada u srcu Provanse. U jesen sunce je nisko na obzorju i šalje posebne boje i sjene po gradu. Baš kao na Cézanneovim slikama. Sve je nekako žuto i zlatno, smireno nakon sezone. Turisti, većina, su otišli i konačno ovaj lijepi grad umjetnosti ostavili njegovim stanovnicima. Par puta sam se osjetio kao uljez hodajući s video kamerom u ruci kroz uske, kamenom popločene, ulice. Tu i tamo bi me netko pogledao u čudu kao da me pita zar ne znam da je sezona gotova I da bih trebao čekati zimu u svom gradu. Vjerojatno bi, no meni se uvijek sviđalo putovati onda kad drugi budu doma. Van sezone jer tada su mjesta onakva kakva vidimo na razglednicama, tada stanovnici žive svojim životom u koji smo došli voajerski pogledati. Gradove čine ljudi, njihov naći života. Pogotovo Provansu.

Aix-en-Provence u jesen

Ne dolazimo u Provansu gledati horde turista s kruzera niti turistike dućane niti jesti u turističkim zalogajnicama pred kojima stoje šareni autobusi. Provansa je sada najljepša, ok i u proljeće isto. Cézanneov atelje “svjetlost I mir” se može posjetiti na rubu grada. Ime i atmosfera žute kuće otkriva razlog zašto je poznati majstor radio u Aixu. Mali, ali najposjećeniji muzej u Aixu izgleda kao da je Cezanne otišao u šetnju I uskoro će se vratiti.

Aix-en-Provence u jesen

Aix (čita se Ex) je poznat kao grad tisuću fontana i zaista je tako. Ima ih na svakom trgu i trgiću. Uglavnom nisu velike ni pretenciozne, ali protok vode u vrućim danima svakako pomaže da se preživi ljeto i dočeka mirna jesen.

Aix-en-Provence u jesen
Do Aixa se može avionom na aerodrome Marseille Provence (MRS) koji je udaljen oko pola sata vožnje autom. Idealno je doći i vlakom. TGV stanica je par minuta udaljena od grada. S nje se recimo brzim vlakom stigne za 15 min.u Marseille ili za 20 min. u Avignon, grad francuskih Papa. Ako dolazite autom oko centra je nekoliko javnih garaža koje nisu jeftine,ali su jedini izbor za parking. Možda u Aixu nema nekih svjetskih atrakcija, no ljepota grada i atmosfera života u njemu je ono što privlači domaće i strane turiste.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorVideo

Baloni u Kapadokiji

Video vodič po Strasbourgu

Chateauneuf du Pape – papinski vinogradi