Džipovima preko Altiplana – od Uyuni do čileanske granice

Džipovima preko Altiplana – od Uyuni do čileanske granice

Grad Uyuni polazno je mjesto za izlet do najveće slane pustinje na svijetu, Salar de Uyuni.

Ogromna površina prekrivena nekoliko metara debelim slojem soli, osim transportne, ima i veliku ekonomsku vrijednost za Boliviju.

Iako ju je Lonely Planet opisao kao ‘the greatest nothing on the planet’, ova sol sadrži litij koji je glavni sastojak većine baterija, a Bolivija drži oko 43% svjetskih zaliha.
Put od La Paza do Uyuni-ja je dugotrajan i poprilično bolan ako se putuje autobusom.

Uyuni na kraju svijeta

Od ukupno 570 kilometara udaljenosti, dvije trećine nije asfaltirano, a bus juri kao lud. Odlazak na wc poprilična je avantura i morate dobro pripaziti da ne završite kondukteru u krilu sa spuštenim hlačama. Na dijelu rute prometuje i vlak, ali ide samo nekoliko puta tjedno, tako da je potrebno planirati polazak.

Od Uyuni-ja se kreće džipovima na trodnevnu avanturu do čileanske granice!

Na putu je svega nekoliko prenoćišta koja služe za pojesti večeru i uhvatiti nekoliko sati sna, od koja neka nemaju čak ni vodu. Izuzetak je hotel od soli – u potpunosti napravljen od soli, pa čak su i kreveti od slanih cigli! U njemu su uvjeti zadovoljavajući, ako se uzme u obzir da se nalazi usred ničega. Na cijelom području gotovo da nema signala za mobitel, tako da ga možete prebaciti na airplane mod i koristiti isključivo za muziku i fotografije .
Putem se prostiru nevjerojatni pejzaži: slana pustinja, vulkani, raznobojne lagune i neizostavni rozi flamingosi. Boje su nezamislive, kao da je netko upotrijebio jako puno Photoshopa , ali one su stvarne! Razne boje u lagunama dolaze od mnogo vrsta metala kojih je Altiplano prepun. Temperature su isto tako nevjerojatne, od dnevnih 20ak stupnjeva do -10 preko noći, uz hladan vjetar koji neumorno puše (nadmorska visina je preko 4000m).
Nakon 3 dana pred nama se pokazala laguna Verde i iza nje Licancabur vulkan, što je značilo da uskoro stižemo do čileanske granice i kraja puta. Pejzaži su apsolutno najljepša priroda s kojom sam se do sada susrela i bez obzira na bolne i zahtjevne dijelove ove avanture, ona je itekako vrijedna truda!

Tekst i fotke Ivana Hađina

http://www.croatia-active.com.hr

Carstvo Inka