Amsterdam uvodi zabranu oraniziranih obilazaka četvrti crvenih svjetiljki

Gradske vlasti u Amsterdamu odlučile su stati na kraj prevelikim gužvama u pojedinim dijelovima grada. Amsterdam uvodi zabranu oraniziranih obilazaka četvrti crvenih svjetiljki.
Zabranit će se vođeni obilasci četvrti crvenih svjetiljki, a organizirani obilasci centra grada bit će ograničeni na grupe od maksimalno 15 osoba. Život lokalnom stanovništvu u pojedinim predjelima postaje nesnosan.
Amsterdam uvodi zabranu oraniziranih obilazaka
Ove mjere rezultat su pokušaja da se stane na kraj prekomjernom broju turista u najpopularnijoj amsterdamskoj četvrti i centru grada. Zabrana će stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Prema istraživanjima četvrt crvenih svjetiljki jedno posjeti više od 1000 grupa s vodičima.
Do sada su vodiči u ovoj četvrti trebali posebne dozvole za posjete s grupama, a sada će to trebati i oni na području povijesne jezgre grada. Besplatne ture također su zabranjene. Već godinu dana radi se na mjerama za smanjivanje ovih gužvi, a sada je došlo vrijeme i za drastičnije poteze.
Amsterdam uvodi zabranu oraniziranih obilazaka
Mediji već dugo četvrt crvenih svjetiljki nazivaju urbanom džunglom, a najgore je ljudima koji tamo žive. Od silnih gužvi u ovom je dijelu grada postalo nemoguće normalno živjeti. Kako i vodiči vrlo često surađuju s pojedinim lokalima i ljudima, mnoge prostitutke se žale da im takve organizirane ture loše utječu na posao.
U Nizozemskoj je prostitucija legalna. Djelatnice i djelatnici u tom sektoru usluga imaju sva prava i obaveze kao i druge zaposlene osobe. Plačaju porez i imaju redovitu medicinsku kontrolu.
Gradske vlasti i gradonačelnik Femke Halsema čak spominju i preseljenje cijele četvrti na drugu lokaciju kao jedno od mogućih rješenja ovog problema.