Antonija nije oduševljena Londonom

London je za mene bio želja i top destinacija gotovo cijeli moj život. Ove godine mi se ta velika želja i ostvarila.

Putovala sam iz Budimpešte za cijenu manju od 400 kuna. Let je bio ugodan, te sam napokon sletjela na dugo željeno britansko tlo.
Već pri samom ulasku u zračnu luku moje društvo je doživjelo neugodnost.

Čekali su više od pola sata zbog provjere dokumenata. Ne znam jeli to zbog migranata ili Brexita, ali Britanci se ponašaju kao da više nisu u Europskoj Uniji. Ja sam s putovnicom prošla bez problema, ali moje prijateljice su, kada su napokon došle na red, ispitivali razlog dolaska i duljinu boravka u Britaniji.
Kada smo napokon došle u centar Londona, grad me nije oduševljavao kao što sam očekivala. Natrpan raznim građevinama, grad je mješavina modernog i starog. Sve je to za mene bilo razočaravajuće. Ipak sam taj prvi dan bila preumorna i odlučila sam dati gradu drugu šansu.
Možda je problem bio što sam ja od Londona očekivala previše. Grad me i dalje nije oduševljavao. Očekivala sam neku posebnu atmosferu, jer ipak sam u Britaniji, ali i London je samo grad.
Popularne znamenitosti su nešto predivno za vidjeti i one su znatno popravile moj dojam. Tower Bridge je najljepša znamenitost koju sam vidjela u svom životu. Big Ben je famozan, a na London Eyeu sam posebno uživala. Ali čim sam se malo maknula iz strogog centra, dalje od poznatih znamenitosti, nisam imala ništa posebno za vidjeti. Ulice su neuređene, neuredne, a kuće i zgrade nisu tako posebne kao što su prikazane u filmovima i serijama.

Ipak, sviđa mi se što je grad multikulturalan. Vrativši se u Hrvatsku, bilo mi je teško naviknuti se ponovno na samo jednu rasu, jedan narod. Bilo mi je teško naviknuti se da auti opet voze s desne strane.
Svidjela mi se profinjenost i pristojnost Britanaca. Važna stavka u snalaženju po gradu i javnom prijevozu, bila je što sve piše na engleskom. London je lak za snalaženje.
Iako me London nije oduševio, zahvalna sam na svakom putovanju, jer puno naučim o sebi i svijetu.

Posebno sam zahvalna na predivnim znamenitostima koje sam vidjela.

Antonija Bedenković