Auxerre – o Chablisu i puževima…

Auxerre je drugi po veličini grad u pokrajini Burgundija. Predivan je grad na rijeci Yonni srednjovjekovnog središta nad kojim dominira impozantna katedrala St.Etienne. Katedrala se prijeteći nadvila nad grad i vidi se iz velike daljine. U gradu sam vidio nekoliko litografija iz doba kad je katedrala bila jedino zidano zdanje. Na vrhu brda dominirala je krajobrazom i lako je zamisliti kakvo je strahopoštovanje budila u ljudima tog doba. Danas iz daleka i dalje izgleda tako, no kad sam stigao s autom do nje skoro sam je promašio jer je ispred samog ulaza parkiralište, a oko nje su natisnute kuće.

Chablis svuda
Grad se čini vrlo udobnim za život, a tako i izgledaju stanovnici. Prilično opušteno i zadovoljno. Ima i dosta picerija, valjda im dosadi haute cuisine pa vole mijenjati okuse. Jeo sam odlične escargot – vinogradarske puzeve kuhane uglinenoj posudici na putru s dodatkom češnjaka i peršina te sa zapečenim lisnatim tijestom. Vrhunsko predjelo koje svakako treba probati. Auxerre je gastronomsko središte ovog dijela Burgundije, a kako i ne bi kad je do vinorodnog kraja Chablis svega nekoliko kilometara od centra.
Vinogradi su zemljopisno gledajući blizi Champagni nego ostalim u Burgundiji. Izgledaju impresivno, poput zelenog mora koja se u velikim valovima valja kroz dolinu. Ovdje se uzgaja samo chardonnay, no kako kažu, najbolji na svijetu. Ime Chablis je jedno od najpoznatijih u svijetu vina pa su ga i svojevremeno zlorabili Amerikanci kada su na neka bezvezna vina stavljali oznaku Chablis. Svoju slavu prvenstveno zahvaljuje tome sto je Chablis stoljećima bio najpopularnije vino, prvo na pariškom dvoru, a kasnije u mnogobrojnim braserijama i bistroima. Vinogradi su medju najbližim Parizu pa su dugo imali privilegiju brzog transporta kanalom. Danas Chablis više nije toliko popularan nti u Parizu, a niti u svijetu jer su nastale stotine vrsta dobrog chardonnaya od Kalifornije do Australije. To naravno ne znači da je vino slabije kvalitete. Ovdje se i dalje nalaze neki od najboljih Grand Cru vinograda. Samo mjesto Chablis je puno malih šarenih hotelčića i lokala za degustaciju i prodaju vina. O Chablisu opširnije u posebnom članku.
Na rijeci Yonni je jedna od glavnih luka, poput naših marina, iz koje se kreće na krstarenje rijekama i kanalima tako da je puna raznih brodica i barki. Nautički turizam daleko od mora je vrlo popularan u ovom dijelu Francuske. Čitava je Francuska premrežena kanalima i rijekama pa je takva vrsta odmora vrlo popularna čitave godine.