Novosti u određivanju cijene avio karata

cijene avio karata

Avio kompanije se spremaju uvesti promjene.

Novosti u određivanju cijena avio karata.

Poznato je da od pet putnika u avionu možda najviše dva plati istu cijenu karte. Ostali su platili ili jeftiniju ili skuplju tarifu.
Noviteti su bazirani na aktivnom revenue-managementu i novim tehnologijama. Ono što bolje organizirani hoteli već dugo vremena imaju žele kopirati u avio industriji.

Mega hoteli u Las Vegasu su prije dvadesetak godina uveli statističko praćenje popunjenosti svakog dana u godini. Prema tim brojkama mijenjali su cijene tako da bi gost za višednevnog boravka platio svaki dan drugačiju cijenu sobe. Višu vikendom, manju ponedjeljkom još manju utorkom i tako dalje. Kasnije su to počeli primjenjivati i neki veliki hotelski lanci, a od prije par godina je revenue management prisutan i u nekim hotelskim kućama u Hrvatskoj. To je odličan način za optimizaciju ponude i cijene, pa su hoteli vrlo fleksibilni, tj. Uveli su „dynamic pricing“.

put oko svijeta

Ove se godine očekuje da će neke avio kompanije uvesti slično korigiranje cijena. Znamo da se sada cijena avio karte mijenja u odnosu na popunjenost. Najskuplja može biti godinu dana prije leta, te zadnjih par dana ako je let popunjen. Ako nije onda će u tih zadnjih par dana pasti cijena karte. Avio kompanije gledaju svaki let kao poseban posao koji ima svoju mini bilancu. Troškove i prihode po svakom letu. Zbroj tih bilanci s iste destinacije daje detaljan uvid u isplativost linije. LCC (nisko budžetne avio kompanije) su tu vrlo fleksibilne i mogu brzo reagirati i zatvoriti određenu destinaciju ili otvoriti dodatne letove. Nedavno se to dogodilo na primjeru Ryanaira koji je ukinuo jednu liniju iz Zadra za Njemačku.

cijene avio karata

Primijenjena tehnologija kod određivanja cijene avio karte će biti nešto drugačija tj. uzet će se u obzir neki dodatni parametri. Želja ide za tim da se identificira konkretni klijent i pregleda njegova povijest kupnje karata i letova na određenoj avio kompaniji. Online agencije (OTA)  je poput Bookinga, agencija koja kroz platformu Skyscannera i drugih traže registriranje klijenata. Time dobivaju ogroman potencijal podataka koje će koristiti i avio kompanije. Primjerice onaj tko više puta leti istom kompanijom moći će dobiti jeftinije karte. Onaj tko plaća poslovnom karticom će plaćati skuplje tarife. Oni koji idu na leisure putovanje će platiti jeftinije od onih koji idu na poslovno putovanje itd. Samo je nebo granica u mogućnosti korištenja takvih podataka. Javljaju se i neki koji tvrde da će njihove aplikacije moći identificirati putnike koji koriste razne aplikacije i bez registriranja te tako stvoriti povijest njihovog trošenja na putovanja.

Sve to se ne radi da bi putnicima bilo lakše ili jeftinije. Upravo obrnuto. Avio kompanije su uvijek na rubu profitabilnosti zbog nesmiljenog rata cijenama kojeg vode s konkurencijom, neizvjesne cijene goriva i povećanih troškova. Time žele povećati prihode i zaradu, a da se cjenovno prilagode svakom putniku.
Kada u tehnologiju dodamo umjetnu inteligenciju (AI) koja je pred vratima i koja će dovesti do smanjenja ljudskog faktora (i ljudske pogreške) u poslovanju dolazimo do vrlo zanimljive budućnosti u turističkom sektoru. Stoga ne čudi da se u bogatim zemljama događa povratak klijenata u agencije jer ljudi, jednostavno, žele komunicirati s ljudima, a ne online servisima i AI.

Travel advisorbusiness

Pratite naš YouTube kanal.

Kakve se promjene mogu očekivati u avio prometu 2018 ?

Fake location – trik koji je dobro znati

Kuda ide turistički business ?