Copy-Paste Engleske u Kinu

Kinezi su liga za sebe po svojoj kulturi kopiranja svega i svačega.

Iznimka nisu niti građevine tj. cijeli gradovi. Postoji čak i poseban  naziv te pojave: „duplitektura“.

Da bi se stiglo do nečega takvoga treba krenuti iz Šangaja metro linijom 9, sići na stanici Songjiang New City i hodati dok ne vidite Kineze maskirane u britansku počasnu stražu. Tada ste sigurni da ste došli u kineski engleski grad.

Thames Town

Od 2006. godine na 40-tak kilometara od Šangaja nalazi se satelitski gradić Thames Town. Kao što ime sugerira grad je inspiriran tradicionalnim britanskim stilom sa zgradama u stilu Tudora.

Crvene telefonske govornica, gotička crkva, napušteni trgovački centar, prazni pubovi i plutajući restoran, pa i „rijeka Temza“. Izgledom ovo bi mogao biti bilo koji gradić u Britaniji, što pomalo zbunjuje, no dvojezični nazivi ulica nas podsjećaju da se ipak nalazimo u Kini. Ideja je bila decentralizacija Šangaja pomoću devet satelitskih gradića, ali koncept nije zaživio. Cijene nekretnina u većim gradovima Kine i okolici su eskalirale, pa si mnogobrojna srednja klasa ne može priuštiti nekretninu u ovome gradu.  U današnje vrijeme Thames Town je grad duhova u kojem živi samo šačica ljudi, čak i za hrvatske pojmove.

Nakon tradicionalne kineske čajanke u 5 popodne, skoknuli smo do ove originalne kopije tipičnog britanskog gradića u Kini.

Turisti u šetnji

U gradu Thames Town užurbanost i buka velegrada nestaju, pa je idealno mjesto za mirnu poslijepodnevnu šetnju. Osim kipova Whinstona Churchila, princeze Diane, Harry Pottera i James Bonda, susrećemo jedino turiste i netom vjenčane parove koji su odabrali britanske znamenitosti na ulicama Thames Towna za fotografiranje na svojim tematskim vjenčanjima. Također, građanima koji si (još) ne mogu priuštiti putovanja izvan Kine i nama koji još nismo posjetili original, ovaj grad nudi doživljaj „šetnje po Engleskoj“. Znači 2u1, tj.

U Engleskoj si, a zapravo u Kini ili tako nekako.

Da ne bismo previše sudili Kinezima zbog kopiranja, sjetimo se samo kiča Las Vegasa i brojnih kopija građevina iz cijeloga svijeta na svakom uglu tog grada.

Kopiranje u Kini nema negativan predznak, više je to znak poštovanja prema originalu i želja da se nakon donedavne duge zatvorenosti povežu sa zapadnim svijetom.

Iako nam se daleko više sviđa bogato arhitektonsko naslijeđe tradicionalne Kine, obilazak gradića Thames Town je bio zabavan i vrijedan posjeta.