Croatia Airlines dobila je najvišu ocjenu za sigurnost

Croatia Airlines dobia je najvišu ocjenu za sigurnost

Croatia Airlines doblia je najvišu ocjenu za sigurnost. Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines od svjetske agencije Airline Ratings dobila je najvišu ocjenu za sigurnost – sedam zvjezdica. Sigurnost se ocjenuje prema pet kriterija.

Prvi je ima li avioprijevoznik certifikat IOSA Međunarodne  udruge zračnog prometa koji je međunarodno priznat i prihvaćen sustav ocjenjivanja operativnih sustava upravljanja i kontrole sustava zrakoplovne tvrtke. Registracija za certifikat IOSA i njegova revizija nisu obvezne, pa zrakoplovna tvrtka koja nema certifikat ili nije uspjela proći reviziju ili je odlučila ne sudjelovati. Posjedovanje certifikata donosi tri zvjezdice.

Drugi je kriterij crna lista EU. Treći je da li je u posljednjih 10 godina aviokompanija imala nesreću sa smrtno stradalima. Ako kompanija nije na crnoj listi i nije imala nesreću s poginulima dobija po jednu zvjezdicu za svaki od tih kriterija.

Četvrto što se ocjenjuje je ima li zrakoplovna tvrtka dopuštenje američkih saveznih zrakoplovnih vlasti. Ako da,  jednuto je još jedna zvjezdica.

Peto u sustavu ocjenjivanja je ispunjava li država u kojoj je avioprijevoznik registriran sigurnosne parametre ICAO-a. Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) među ostalim postavlja standarde i propise za sigurnost zrakoplovstva. Ako država ispunjava te parametre, aviokompanija registrirana u njoj ima još jednu zvjezdicu.

Najvišu oscjenu za sigurnost dobila je i Air Serbia, a slovenska kompanija Adria Airways ocijenjena je sa šest zvjezdica. Crnogorski Montenegro Airlines  dobio je pet zvjezdica, i to zato što nema dopuštenje američkih zrakoplovnih vlasti.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor Business

Emirates drugu godinu zaredom osvojio nagradu Best Entertainment

Najveći aerodromi na svijetu

Koliko Hrvati putuju ?