Ctrip kupuje Skyscanner

Druga najveća online putnička agencija, kineski Ctrip je najavila kupnju i preuzimanje Škotskog meta pretraživača – popularnog Skyscannera za 1,74 milijarde USD.

To je dio strategije Ctripa koji je već jaći po prometu i prihodu od Expedie, te sada napada na Priceline (vlasnik booking.com) . Cilj je je postati vodeća putnička agencija u svijetu. Skyscanner je i sam želio proširiti i bolje pozicionirati svoju ponudu u području prodaje smještaja i rent a cara pa je planirao IPO slijedeće godine. Gledao ga je i Priceline koji je ponudio 100 milijuna USD manje od Ctripa.

Najveći ulagači u Skyscanner su Sequoia Capital te Yahoo Japan i Malezijski fond sad trljaju ruke od zadovoljstva jer im se investicija višestruko isplatila. Sa druge strane Kinezi su zadovoljni zdravim profitnim marginama koje Skyscanner ostvaruje kroz provizije od prodaje avio karata i ostalih usluga. Web stranicu mjesečno posjeti 60 milijuna visitora.

Ctrip je narastao kroz promet slanja Kineza na putovanja, a sad to želi isto i sa svim ostalima. Prvi korak je preuzeti američko tržište putovanja, a kasnije i čitav svijet. Kinezi, mudri kao i uvijek, tvrde kako sunarodnjaci moraju više putovati kako bi im društvo postalo inovativno i moderno skupljajući iskustva po svijetu. Za sada još uvijek putuju deset puta manje nego Amerikanci stoga su odlučili krenuti u proboj na svjetska tržišta putnika.

To je dobra vijest i za naše internetske „svjetske putnike“ jer su i oni doprinijeli zaradama tih kompanija, a uz izbjegavanje domaćih agencija. Mogu slaviti i tražiti popust kao lojalni klijenti.