Da li se može spavati na aerodromu ?

Da li se može spavati na aerodromu ?
Spavati na aerodromu se koji puta mora i nije uvijek samo zbog škrtosti ili ograničenog budgeta mladih backpackera.
Koji puta treba prespavati iz nužde. Bilo da se radi o dugom čekanju i nemogućnosti izlaza bez vize ili kašnjenju zbog oluja, terorizma ili nekog drugog razloga.
Dobro je znati gdje se može naći miran kutak i opustiti se, ako takav postoji. Aerodromi kao poslovni modeli ne podržavaju spavanje na klupama pa sve češće stavljaju zapreke u vidu rukohvata. Neki imaju udobne fotelje za spavanje i prave loungeove za umorne putnike.


Naravno, dobro je otići u neki aerodromski hotel, ali nije uvijek moguće,a ni jeftino. Nove instalacije poput kapsula u kojima se nalazi krevet i tuš se mogu naći na sve više aerodroma. One se plaćaju na sat u njima se može potpuno odvojiti od vanjskog svjetla i ljudi.
Dobar izbor za srednje duga čekanja su lounge poslovnih i prvih klasa. Nekad su bili rezervirani samo za putnike s takvim avio kartama, no već neko vrijeme je moguće platiti ulaz. Cijene su oko 25E (ovisi o aerodromu) što je sasvim prihvatljivo jer se u unutra osim udobnog smještaja u foteljama može konzumirati jelo i piće koje zna biti sasvim dobre kvalitete. Za čekanje od oko 4 sata je to najbolji izbor.
Neki su aerodromi vrlo zanimljivi i na njima se ima svašta za raditi kao na primjer Amsterdamski Schiphol, Singapore Changi ili Las Vegas s brdo slot mašina. Većina ih ipak nije takva i služi za brzi dolazak i odlazak. Većina putnika želi što prije doći ili otići iz aerodroma.
Da li se može spavati na aerodromu ? Može, ali treba biti pripremljen za to. Dobro je imati neki jastučić, jaknu za pokriti se jer uvijek je hladno i naći dobro mjesto. treba baziti na osobne dokumente i novac. Nikako se ne ostavlja u ručnoj prtljazi. Dobro je imati vrećice oko vrata koje se stave ispod odjeće i u njih se stave dokumenti i novac. kad zaspite tko zna što se događa oko vas.
Dobro je informirati se u naprijed. Web stranica sleepinginairports.net je dobar izvor potrebnih informacija.


Najbolji aerodromi za spavanje su proglašeni od strane spavača: Singapore Changi, Seoul Incheon, Tallin International, Tokyo Haneda i Helsinki Vantaa. Najgore nećemo nabrajati jer ih je mnogo pa bi tu trebali biti i svi Hrvatski jer ni na jednom nisam vidio klupe ili odjeljke za spavanje. Najgori su Saudijski Jeddah i Londonski Luton.
Da li se može spavati na aerodromu ? To je vječno pitanje putnika. Kad se mora može, ali je najbolje kombinirati avio karte koje ne uključuju spavanje na aerodromu.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Veličanstveni prizori i spektakularna mjesta koja su zabranjena turistima

Evo zašto su danas putovanja avionom neugodnija, a kašnjenja letova sve češća

31 savjet – sve što morate na Baliju ili ne smijete