Travel AdvisorTravel Advisor

Dahab: poznato središte za ronioce i alternativce

Dahab je turističko središte na Sinaju

Surovi pustinjski krajolik Sinajskog poluotoka dom je beduina.

Dahab je dom Beduina koji se zovu Muzeini. Ovaj izvorno nomadski narod promijenio je svoje navike s vremenom radi čega mnogi od njih žive u mjestu i okolici.  Uvelike pridonose jedinstvenoj i opuštenoj atmosferi ovog mjesta.  Uspjeli su zadržati usporeni, hipi ugođaj za razliku od većih središta kao što su Sharm El-Sheikh i Hurghada. Nekako sam ga najviše usporedio s tanzanijskim pole-pole načinom življenja. Izuzev okoline ispunjene sinajskom vizurom njegovi mi određeni dijelovi najviše sliče mjestima Paje ili Nungwi.

Dahab za mlade

Atmosfera se ne može usporediti sa Sharmom koji je tipično izgrađeno odmaralište, dok je Dahab manji i tiši te i dalje privlači “alternativniju” i mlađu publiku. Barovi, restorani i kafići nižu se uz plažu malog zaljeva, a u svima se nudi opušteno sjedenje u beduinskom stilu, na jastucima i niskim sofama, omogućujući uživanje u suncu i pogledu na more.

Najbolje ronjenje je u Crvenom moru

Dahab, grad s oko 15 tisuća stanovnika smješten oko 100 km sjeverno od Sharm El-Sheikha, jedno je od najstarijih i najpoznatijih ronilačkih područja na Crvenom moru koje nudi neka od najuzbudljivijih i najspektakularnijih iskustva ronjenja na Sinaju. Dahab, što na arapskom znači “zlato”, ime je dobio po svojim zlatnim plažama koje leže na istočnoj obali Sinajskog poluotoka u zaljevu Akaba s izravnim pogledom na Saudijsku Arabiju.

Crveno more je širom svijeta poznato kao prvoklasno ronilačko područje. Ovdje možete pronaći neke od najuzbudljivijih i najljepših podvodnih krajolika odnosno neke od najproduktivnijih i najraznovrsnijih koraljnih grebena na svijetu. Koralji su jedan od svjetskih prirodnih fenomena sa svojim bojama i različitim vrstama, ali i dom tisućama vrsta riba, uključujući mante, kornjače, morske jegulje, tropske koraljne ribe, ribe klaunove, morske pse, dupine i kitove.

Crveno more

Crveno more je stvoreno prije više od 40 milijuna godina i jedno je od najfascinantnijih dijelova oceana. Naziv je dobilo po algi koja stvara crveni sjaj preko površine mora kad cvjeta, no mnogi misle da je ime dobilo po okolnim planinama koje u zoru i zalazak sunca također postaju zapanjujuće intenzivne crvene boje koja se potom reflektira na vodi.

U neposrednoj blizini Dahaba nalazi se i poznata ronilačka lokacija naziva Plava rupa. Riječ je o podvodnoj ponornici, s najvećom dubinom unutar rupe nešto više od 100 metara. Postoji plitki otvor prema moru dubok oko 6 metara, poznat kao “sedlo” i tunel dugačak 26 metara poznat kao “Luk”, čiji se strop nalazi na dubini od 55 metara, a čije dno doseže dubinu od oko 120 metara. S morske strane dno strmo pada na preko 1,000 metara dubine. U rupi i okolici obitava obilje koraljnih i grebenskih riba. Plava rupa popularna je za slobodno ronjenje zbog dubine izravno dostupne s obale i nedostatka morskih struja, no također slovi i kao lokacija s najvećom stopom smrtnosti ronilaca na svijetu. Ipak, sunce tijekom cijele godine privlači milijune ronioca i drugih posjetitelja obalnih odmarališta.

Sinajski pečat

Regija Crvenog mora posebno je popularna jer turisti mogu dobiti tzv. “Sinajski pečat” (Sinai Resort Permission Stamp ili Sinai Only Visa), besplatnu alternativu turističkoj vizi koja im olakšava organiziranje vikend putovanja iz Europe. Saznajem kako je ovaj poseban oblik “dozvole” moguće dobiti za boravak ne dulji od 15 dana i to isključivo u zračnim lukama Sharm El-Sheikh, St. Catherine i Taba. Izdaje se državljanima UK-a, zemalja članica EU, ali i SAD-a koji za vrijeme svojeg boravka ne namjeravaju napuštati resort u gradovima Sharm El Sheikh, Dahab, Nuweiba i Taba. Bilo koja aktivnost izvan resorta zahtijeva turističku vizu koja se, osim prilikom dolaska u Egipat, može ishoditi i elektroničkim putem (eVisa). “Sinajski pečat” stoga je dobra opcija za one putnike koji žele kraći i opuštajući odmor u iznimno prostranim resortima s bogatim programskim sadržajima.

Turizam u Egiptu

Egipatska turistička industrija jedan je od vodećih nacionalnih gospodarskih sektora u zemlji, generirajući oko 389 milijardi egipatskih funti (20,9 milijardi eura) u 2018. Usporedbe radi, Hrvatska je u istom periodu ostvarila prihod od gotovo 11 milijardi eura. Izazovi aktualne korona krize ostavili su duboki trag na egipatski turizam. Od očekivanih rekordnih 15 milijuna turista u 2020., unatoč svim poduzetim mjerama, njihov broj se posljednjih 6 mjeseci mjeri u svega nekoliko tisuća i to uglavnom resort putnika iz Ukrajine i Bjelorusije u regiji Južni Sinaj.

Masovni turizam

Ipak, i masovni turizam – kao na svim destinacijama svijeta – ostavlja dubok trag na prirodu i staništa, a posebno su ugroženi koraljni grebeni u Crvenom moru. Plastični otpad je najveći problem, stoga su lokalne egipatske vlasti krenule i s iznimno ambicioznim projektom daljnjeg razvoja turizma s nultom razinom plastike. Rezultati znanstvenog istraživanja o utjecaju plastike na podvodni svijet ubrzo su 2019. pretvoreni u prijedlog zakona o zabrani proizvodnje i upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu u guvernoratu Crveno More.

Stop plastici

Prijedlog zakona objavljen je u travnju 2019., a na snagu je stupio već u lipnju iste godine. Procjenjuje se da Egipćani svake godine koriste dvanaest milijardi plastičnih vrećica koje se ne mogu reciklirati, no unatoč tomu, ustrajni u provedbi programa, guvernorat Crveno More vodi put održivom, nultom plastičnom turizmu. Taj su primjer odmah počeli slijediti i Sharm El-Sheikh i Dahab u guvernoratu Južni Sinaj.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleBad Kleinkirchheim je jedno od najomiljenijih odredišta skijaša
Next articleLes Portes du Soleil