Danubiana u srcu Europe

Danubiana – muzej okružen rijekom

Na uskom, elegantnom poluotoku usred moćnog Dunava nastao je spoj kakav je rijetko viđen. Muzejima trebaju desetljeća pa i stoljeća kako bi nastali i narasli pod patronatom kraljeva, papa, džava… Danubiana je izrasla iz ničega.
Entuzijazam Dr.Vincenta Polakoviča + financijski resursi nizozemskog kolekcionara Gerarda H.Meulensteena uz okružje plavog Dunava rezultiralo je spektakularnim muzejem moderne umjetnosti.

Arhitektura poput broda

Danubiana zapanjuje i prije samog dolaska u muzej. Moderna arhitektura se vidi iz daljine pošto su zdanja okružena vodom. Muzej se nalazi pored Čunova na samoj tromeđi Slovačke, Austrije i Mađarske dvadesetak kilometara udaljen od središta Bratislave. Oblika je rimskog broda koji su plovili plitkim vodama Dunava. Proglašena je zgradom godine u Slovačkoj. Na neki je način i simbol ujedinjene Europe. Nalazi se gotovo u središtu EU, na nekadašnjem rubu Rimskog carstva.

Središte kulture


Ljudi koji ga obilaze uglavnom su oduševljeni kako lokacijom i arhitekturom tako i brojnim izložbama moderne umjetnosti iz regije. Za sunčanih dana šetnja poluotokom na kojem se nalazi i ugodan kafić uz obalu Dunava je pravi kulturni doživljaj. Obale su pune skulptura europskih i američkih majstora moderne. Sama galerija s velikim prozorima te park oko zdanja se prožimaju zajedno s rijekom pa izgleda kao da i Dunav teče kroz prostor.
Danubiana je međunarodno priznati projekt i galerija, no većina izložbi je regionalnog karaktera. Stalni postav zahvaljujući meceni umjetnosti Meulensteenu je impresivan.

Javno financiranje

Umjetnost često treba pomoć od države pa je tako i u Slovačkoj. Kontroverza oko pružanja pomoći galeriji ima svoje protivnike. Bez državnog novca galerija možda ne bi opstala, a stav je vlade da je to centar moderne umjetnosti Slovačke. Kritičari pak tvrde da bi javni novac mogao biti i bolje potrošen. Tom pomoći država je preuzela vlasništvo nad galerijom i okolnim prostorima.
Ovih dana pa do petog ožujka u Danubiani je izložba Jiri Dokoupila – Oxymoron. Neobična i atraktivna djela nastala su slikanjem mjehurima od sapunice u bojama, ako sam dobro shvatio.
Kada ste u Bratislavi, Beču, Gyoru ili negdje drugdje u okolici Danubianu je vrijedno posjetiti.