Doživjeti Krakow

Doživjeti Krakow – grad mladih

 Prijateljica i ja smo odlučile posjetiti Krakow čisto slučajno, u trenutku kada smo našle super akciju na internetu i povratne karte busom iz Budimpešte (gdje trenutno živimo) za 2€.

Prvo što se odmah može zaključiti o gradu jest kako je to grad za mlade. Mnoštvo barova, kafića i noćnih klubova s vrlo povoljnim cijenama. Ipak, doživjeti Krakow nisu samo izlasci. Pogleda li se malo dublje, to je mali grad velike povijesti.

Unutar stare jezgre koja je omeđena zidinama u obliku potkove nalazi se prelijep središnji trg na kojem se nalazi glavna katedrala, tržnica Sukiennice, Muzej voštanih figura, Povijesni muzej i još mnogo zanimljivosti. Za šetnju kroz cijelu staru jezgru treba izdvojiti cca. 30-ak minuta. Krenete li južno prema izlazu iz gradskih zidina dolazite do Citadele na koju se svakako morate popeti kako biste uživali u prekrasnom pogledu na grad. Izvan okvira zidina nalazi se židovska četvrt Kazimierz koja odiše duhom starih vremena. Mi smo otišle i preko rijeke Visle do Schindlerove tvornice i Muzeja suvremene umjetnosti.

 

Doživjeti Krakow znači i upoznati povijest. Tvornica je danas pretvorena u muzej koji je svakako jedan od najboljih vezanih uz tematiku 2. svjetskog rata. Cijene za ulazak u muzeje variraju ali u globalu su vrlo povoljne, posebno ako ste student 🙂 . Smještaj je također vrlo povoljan, mi smo odsjele u hostelu Žirafa koji se nalazi na samome ulazu u staru jezgru i bile smo zadovoljne. Idealno mjesto za ručak je poljski restoran Gospoda Koko (ulica Golebia, stara jezgra) u kojem cijeli ručak košta oko 5€ (juha, glavno jelo + salata, piće), a hrana je svježa i vrlo ukusna.

Navečer mladi uživaju u mnoštvu barova (Pijalnia Wódki i Piwa, Bania Luka) i klubova (Carpe Diem). Mi smo „old school“ pa smo otišle na svirku u Harris Piano Jazz Bar. Treba doživjeti Krakow i danju i noću.