Travel AdvisorTravel Advisor

Dubai: putovanje za pamćenje, a gdje odabrati smještaj?

Dubai putovanje za pamćenje

Gdje odabrati smještaj?

Da bi putovanje u Dubai zaista bilo za pamćenje treba pažljivo odabrati lokaciju za smještaj. Dubai je, kako je netko napisao, Disneyland za Arape. Takav razvoj u dvadesetak godina je neusporediv s bilo kojim drugim mjestom na svijetu. Netko voli Dubai, netko ne, no u svakom slučaju Dubai valja vidjeti I posjetiti jer ni jedan drugi grad na svijetu mu nije sličan ili bolje rečeno manje impresivan. Do prije desetak godina se još moglo reći da je mješavina stare I nove kulture, no danas je taj stari dio grada toliko zasjenjen novogradnjama da se definitivno gubi u sjenama nebodera.

Posjet muzeju Dubai I Desert safari ostaju izleti u prošlost. Sve ostalo je skupo blještavilo i grandiozne građevine.

Photo by Daniel Zacatenco on Unsplash

Grad je velik. Brze autoceste su poput krvotoka grada. Gdje god krenuli treba se voziti i do dvadesetak kilometara u jednom smjeru s jedne strane grada prema drugoj. Gradski prijevoz je još uvijek slab za tako veliki grad i broj stanovnika. Metro dotiće neke od glavnih točaka u gradu, no daleko je od pravog gradskog prijevoza koji bi povezivao sve dijelove grada.

Gdje odabrati smještaj? 

Bur Dubai je dio grada koji se nalazi s južne strane rijeke. Najstariji je dio grada I još je jedini zadržao izgled iz prošlosti pa je za mnoge najzanimljiviji. Glavna ulica je Al Fahidi. U blizini je Little India, iranska četvrt Bastakiya, sukovi s dućanima iz nekog drugog vremena I Dubai Museum.

Deira se nalazi s druge strane rijeke I također je stari dio grada. Nema nekih posebnih atrakcija, ali je dio grada zanimljiv strancima zbog posebnog miksa različitih kultura bliskog I dalekog istoka koji ovdje svi žive zajedno. Zlatni I Souk začina su razlozi zbog kojih se dolazi u Deiru.
Sheikh Zayed Road I centar Dubaija je pulsirajući dio grada u kojem život I promet nikad ne prestaje. Od kada je dovršen Burj Khalifa – najviši neboder na svijetu, sve se vrti oko njega. Impozantni Dubai Mall, jezero s Fontana show te neki od najboljih hotela I nebodera sa apartmanima se nalaze ovdje.

Jumeirah BeachHotel

Jumeirah označava kvart koji je bio početak širenja grada prema jugu. Danas ovdje u vilama I nižim zgradama žive dobro plaćeni stranci. Legenda kaže da je ovdje nastala posebna vrsta žena Jumeirah Janes kojima je jedini posao bio, dok muževi rade, obilazak partija I bazena.
Područje oko Burj al Araba je prvo pronijelo slavu I ekstravaganciju turizma u Dubaiju. Jumeirah Beach hotel pa kasnije Burj al Arab su označili novu eru u turizmu. Ne samo u Emiratima nego I u čitavom svijetu. Postavili su ljestvicu toliko visoko da je nije lako preskočiti. Ovdje je I Mall of Emirates sa skijaškim terenima.

 

Dubai putovanje noću

Palm Jumeirah I Dubai Marina su uvjerljivi dokaz kako je u Dubaiju sve moguće. Možemo li nasipati umjetni otok? Možemo, ali neka liči na kilometrima dugu palmu. Možemo dovesti jezero u pustinju? Naravno tu je Dubai marina koja gotovo da ne vidi sunca od nebodera. Tu su I stari hoteli na plaži poput Sheratona, Hiltona, Le Meridiena I drugih. Za kupanje još uvijek među najboljim dijelovima grada.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai je jedan od Emirata koji zajedno čine državu Ujedinjeni Arapski Emirati. Političko uređenje je apsolutistička monarhija. Stanovnika je blizu 10 milijuna od kojih je domaćih oko milijun i pola. Ostali su strani radnici na privremenom boravku. Federacija se sastoji od 7 emirata. Najveći I najutjecajniji je Abu Dhabi koji je I glavni grad. Skoro je deset puta veći od svih ostalih zajedno. Najviše stanovnika ima Dubai. Svaki Emirat je zasebna monarhija čiji vladari čine vrhunsko tijelo vlasti na čijem je čelu tradicionalno Emir od Abu Dhabija.

Dress code je prilično liberalan za zemlje u okruženju. Ženama nije dozvoljeno hodati golih ramena I koljena što je istaknuto na ulazima u šoping molove. Na bazenima I plaži je dozvoljen bikini što uglavnom koriste samo strankinje.
Dubai je čudo modernog doba kojeg treba vidjeti I doživjeti. Ponuda smještaja je bogata. Treba uzeti u obzir da što se tiče cijene hotelske sobe Dubai je na drugom mjestu u svijetu iza Geneve. Politika jeftinih avio karata koje nude Fly Dubai I nešto skuplji, ali puno bolji Emirates je dobar način kako privući goste u Dubai. Osim hotela u ponudi su povoljniji stanovi kojih se čini da je milijun na tržištu.

Dubai putovanje s djetetom.

Treba pažljivo odabrati dio grada u kojem želite biti da ne bi pola vremena potrošili na prijevoz bilo metroom bilo kroz gužve na cestama. Ono što je najbolje je da je prošli mjesec pun tank goriva bio 120 kn. Najam automobila je možda najbolja opcija I zbog izleta u druga mjesta.

Travel Advisor – skijanje

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleSella Ronda je skijalište koje volimo
Next articlePet gradova koje za pet godina nećemo prepoznati