Dubai testira dron koji će samostalno moći prevoziti dvoje ljudi

Dubai testing a two-seater drone designed to transport people autonomously.

Dubai testira dron koji će samostalno moći prevoziti dvoje ljudi.

Dubai ima za cilj do 2030.godine postići da autonomna vozila preuzmu četvrtinu ukupnog prometa.

Dron za putnike bespilotna je letjelica koja će zrakom iznad  Dubaija prevoziti ljude. Prvi je ovo put da će se u svijetu električno vozilo ovog tipa redovno koristiti.

U prvoj, probnoj vožnji, nije bilo putnika, a korišten je prototip letećeg taksija. On izgleda kao mala, helikopterska kabina s dva sjedala.

Iz grada najavljuju prvi leteći taxi servis bez pilota u svijetu. Dron se zove Autonomus Air Taxi (AAT). AAT ne zagađuje okoliš, radi na električni pogon i prototip je postigao trideseto minutnu vožnju pri brzini od 50 km/h, postižući maksimalnu brzinu od 100 k,/h.

Za vrijeme testne vožnje dron je letio na visini od 200 metara. Letjelica je proizvod njemačke manufakture Volocopter. Može prevoziti dva putnika težine do 100 kilograma, 30 minuta bez punjenja .

Dubai testira dron koji će samostalno moći prevoziti dvoje ljudi.

Dubai dron želi pretvoriti u svakodnevni osobni gradski prijevoz, što podsjeća na davnu ideju o letećim autima.

Postoje planovi da se letovi ovog tipa ponude putnicima i putem aplikacije. Taksi dron bi tada raditi na principu Ubera. Nakon što navedete vašu lokaciju, dolazi po vas i odvest će vas gdje god da želite. Još nije poznato koliko će ovakva vrsta leta koštati, ali je poznato da je ova novina dio razvojnog plana pod nazivom Dubai 2030 kojim se planira da 25 posto putnika bude prevezeno samoupravljačkim vozilima.

Dubai testira dron koji će samostalno moći prevoziti dvoje ljudi. Ima za cilj do 2030.godine postići da autonomna vozila preuzmu četvrtinu ukupnog prometa.

 Pogledajte i pretplatite se na naš YouTube video kanal.