Dubrovnik truju kruzeri?

dubrovnik truju kruzeri

Dubrovnik truju kruzeri, zrak je sve zagađeniji. Jedna studija otkriva užasnu istinu o ovom izuzetno štetnom sektoru turizma i tome koliko je bolesti uzrokovano ogromnim brodovima koji krtsare diljem Europe.

Kako piše Morski 5. srpnja 2019. godine, Udruga “Prijevoz i okoliš”, uz podršku brojnih sličnih ekoloških fondacija, uključujući Europsku komisiju (EK), provela je opsežno istraživanje o onečišćenju zraka u europskim u lukama koje prihvaćaju kruzere. U studiji su prikazani i rezultati istraživanja glavne destinacije u  Hrvatskoj, Dubrovnika. Situacija se čini vrlo zabrinjavajućom.

Dubrovnik truju kruzeri

Autori studije su se pobrinuli da prikažu uočene razine zagađenja u Dubrovniku u brojkama i tablicama, kako bi ih učinili što jasnijim. U istraživanju je uspoređeno ispuštanje štetnih čestica sumpora i dušikovog oksida s onima proizvedenim prema broju registriranih vozila prisutnih na odredištima krstarenja.

Prema podacima u to vrijeme u Dubrovniku je registrirano 27.173 vozila. Tijekom 2017. godine, u luku Gruž uplovilo je četrdesetak kruzera,  a za to vrijeme u dubrovački zrak ispušteno je 2.523 kilograma kontaminiranih čestica.

U isto vrijeme, spomenutim 27.173 vozila registriranih na dubrovačkom području ispustilo je 11.561 kilogram ispušnih plinova u zrak. Prevedeno u osnovne postotke: 20,1 posto onečišćenja zraka u Dubrovniku dolazi izravno od kruzera, navodi se u izvješću iz Dubrovniknet .

Kad se u obzir uzmu štetni spojevi poput sumporovog i dušikovog oksida podaci za Dubrovnik su sljedeći: tijekom 2.791 sata, koliko su brodovi proveli 2017. na vezu u gruškoj luci, u okoliš su ispustili 140 259 kilograma dušikova oksida, dok je 27 173 registriranih vozila tijekom godine ispustilo 100 174 kilograma istog spoja.

Situacija nije sjajna ni kad je u pitanju sumporov oksid. Brodovi su tijekom svog boravka ispustili 6 344 kilograma sumporovog oksida, a osobna vozila su tijekom godine ispustila 331 kilograma istog spoja. Glavna svrha studije je analizirati onečišćenje zraka uzrokovano brodovima na kružnim putovanjima u europskim morima.

Rezultati pokazuju da su brodovi u vlasništvu Carnivala u 2017. samo u europskim morima ispustili 10 puta više sumpornog oksida, koji uzrokuje bolesti, od Španjolske, Italije, Grčke, Francuske i Norveške zajedno. Među glavnim lukama za krstarenje, Barcelona, Palma Mallorca i Venecija su najzagađenije.

Dubrovnik truju kruzeri

Analiza također otkriva da je čak i u područjima SECA (Sulfur Emission Control Areas) u kojima se strogo kontrolira emisija sumpora, prisutno onečišćenje zraka s brodova. U Danskoj, na primjer, čije su obale u cijelosti u okviru SECA-e, brodovi na kružnim putovanjima ispustili su 18 puta više sumporovog oksida u 2017. godini nego 2.5 milijuna registriranih vozila na godišnjoj razini Ovo je odraz učinkovitost direktive o kvaliteti goriva u cestovnom prometu i neuspjeh u provedbi istih standarda u brodarstvu, stoji u sažetku studije.

Ovo potiče na razmišljanje o učinkovitosti direktive o kvaliteti goriva o cestovnom prometu i potpunom neuspjehu u provedbi istih standarda na moru, zaključuje se u studiji.

izvor: total-croatia-news.com

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Dubrovnik – što, gdje i kako?

Dubrovnik – preveliki broj posjetitelja u povijesnoj jezgri grada

 

Deep blue oko Dubrovnika