EasyJet planira uvesti flotu električnih zrakoplova do 2030. godine

EasyJet planira uvesti flotu električnih zrakoplova do 2030. godine

EasyJet, britanska avikompanija, obvezala se razviti flotu električnih aviona koji bi pokrivali rute kratkih letova do 2030. godine. Tim bi potezom efektivno reducirali ispuštanje ugljičnog dioksida ali i buku koji proizvode njihovi zrakoplovi.

Putnici koji su zabrinuti zbog štetnog utjecaja putovanja zrakoplovom na okoliš – mogli bi se uskoro odlučiti za eko friendly alternativu.

Takvi avioni bit će lišeni svakog nepotrebnog luksuza ili komfora, a EasyJet u suradnji s američkim proizvođačem zrakoplova Wright Electric planira uvesti električne mlaznice za letove koje traju manje od dva sata.

Osnovan 2016. godine, Wright Electric već je proizveo električni avion s dva sjedišta, a sljedeće godine planira proizvesti avione s 9 sjedalica. Ako uspiju patentirati svoj izum, ovakva vrsta zrakoplova ubrzo bi se mogla početi koristiti na popularnijim rutama poput London - Amsterdam .

EasyJet planira uvesti flotu električnih zrakoplova do 2030. godine

„Od dvosjednog zrakoplova koji već leti, do devet sjedala, koji će letjeti sljedeće godine –  električni letovi postaje stvarnost i sada možemo predvidjeti budućnost koja nije isključivo ovisna o mlaznom gorivu. Ciljni raspon udaljenosti električnim pogonom je oko 500 kilometara, što bi značilo da će ruta poput Amsterdama do Londona postati prva električna ruta na svijetu” – izjavio je predsjednik uprave EasyJet-a  Johan Lundgren.

Tiše i jeftinije

Wright Electric predviđa da će električni avioni biti do 50% tiše i 10% jeftinije od tradicionalnih zrakoplova koje trenutno kupuju aviokompanije.

Predsjednik Uprave Wright Electrica – Jeffrey Engler izjavio je: “Jako smo uzbuđeni zbog svega onoga što iduće godine slijedi. EasyJet je bio fantastičan partner i veselimo se pomaganju uvođenju eko friendly zrakoplovstva u Europi.

EasyJet planira uvesti flotu električnih zrakoplova do 2030. godine

S obzirom na nastavak trenda rasta cijena mlaznog goriva, mnogi će zrakoplovni prijevoznici poželjeti način smanjenja buke i troškova putovanja.

Nekoliko inženjerskih tvrtki visokih profila također radi na električnim zrakoplovima. Ostaje nam samo vidjeti kojom brzinom će se svijet još jednom nepovratno promijeniti.

Izvor: CNN

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove prometne kamere – istodobno snimaju do šest vozila

Emirates predstavlja novu odvažnu kampanju „Fly Better“

 

Istražili smo za vas – cijene prtljage kod niskotarifnih zrakoplovnih kompanija