Emirates i Etihad se spajaju?

Emirates i Etihad se spajaju?

Zbog poslovnih poteškoća u kojima su se našle obje kompanije, vlasnici zrakoplovnih prijevoznika Emirates i Etihad navodno su održali sastanak na kojem se razgovaralo o potencijalnom spajanju. Emirates i Etihad se spajaju?

Ova dva najveća avioprijevoznika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vlasništvu su države, točnije vladarskih obitelji. Etihad u prošlosti uopće nije razmišljao o scenariju koji bi uključivao povezivanje s drugim prijevoznicima jer je, zajedno s Emiratesom i katarskim Qatar Airwaysom, uživao u značajnim stopama rasta prometa. Dubai ima Emirates, a Abu Dhabi Eihad.

Emirates i Etihad se spajaju?

Operacije Etihada smanjene su prethodnih godina nakon neuspjeha strategije ulaganja u problematične strane firme čiji je cilj bio povećanje prometa preko Abu Dhabija. Jedna od tih kompanija, Air Berlin , propala je prošle godine dok je druga, Alitalia, podnijela zahtjev za bankrot. Etihad je suvlasnik i kompanije Air Serbia, a i u ovom se slučaju priča da bi željeli napustiti partnerstvo. Emirates je u studenom objavio pad polugodišnje dobiti za 75 posto. Spajanje kompanija ne bi bilo jednostavno zbog preklapanja na mnogim rutama.

Emirates i Etihad se spajaju?

Zrakoplovna kompanija Emirates demantira informacije Bloomberga po kojima želi preuzeti posrnuli Etihad. Ove kompanije nekada su bile rivali, ali je Etihad posljednjih godina zapao u  probleme.  Iz Etihada su poručili kako trenutno ne vode nikakve pregovor. Emirates je već sada među najvećim svijetskim prijevoznicima na međunarodnim rutama, a ukupno četvrti na svijetu.