Ultimativni Game of Thrones putni vodič

ULTIMATIVNI GAME OF THRONES PUTNI VODIČ

 Game of Thrones,  serija HBO-a slavna po posve novom bujnom svijetu izgrađenom samo za nju. Zapanjujućim načinima korištenja video produkcije i dizajna učinila je bogati i komplicirani svijet George R.R. Martina stvarnim

Ipak je Game of Thrones vizualizacija zadivljujućih pejzaža . Puna je frigidnih pustopoljina i šuma izvan Zidina, bogatih Kraljevskih puteva kroz šume, tirkizno modre vode morskih tjesnaca i sunčanih mjesta srednjevjekovnih kraljevskih iskrcavanja na kopno. I to je tek dio onoga što možemo vidjeti.

 Dok su mnogi setovi koji se ponavljaju ( poput željeznog trona ) snimljeni u studijima Pain Hall u Belfastu , veći dio serije snima se na vanjskim lokacijama. Pretežno su to lokacije smještene u Sjevernoj Irskoj i na Islandu, za prizore sa sjevera. U Hrvatskoj i Španjolskoj za prizore sa juga. Glumačka postava za scene koje se odvijaju izvan Zidina, često je snimala na vrlo niskim temperaturama , na zemlji prekrivenoj nanosima snijega.

Uz impresivan popis srednjevjekovnih gradova, bajkovitih otoka na listi lokacija za snimanje, ne iznenađuje činjenica da bi obilazak lokacija snimanja Game of Thrones u Europi mogao postati savršen plan puta za godišnji odmor i putovanje.

MALTA, HRVATSKA, ŠPANJOLSKA, ISLAND,MAROKO I IRSKA-DOM BAJKOVITOM SVIJETU SERIJE GAME OF THRONES

Za sve vas, ovisnike o putovanjima osmišljen je ultimativni Game of Thrones putni vodič da vam pomogne pronaći inspiraciju za vaše sljedeće putovanje.

 Prizori vjenčanja Daenarys i Khal Drogo snimani su na Malti. Prekrasni prirodni fenomen Azure window u mjestu Saint Lawrenz ostavlja magični dojam na posjetitelje i svakako je mjesto za posjetiti.

Slike luke Iron Islands , nezavisnog kraljevstva u Westerosu, snimani su u Sjevernoj Irskoj, U ribarskoj luci malog mjesta Ballintoy. U drugoj sezoni serije Game of Thrones mjesto je postalo fiktivni grad Lordspot.

 Utvrda Manoel na Malti  također je jedna od lokacija na kojoj su snimane scene serije Game of Thrones. Mjesto je na kom je po naredbi kralja Joeffreya okončao Ned Strak.

 Scene Iza Zida, goleme utvrde  od 480 km koja se proteže diljem sjeverne granice Sedam kraljevstva i brani zemlju od divljaka koji žive iza njega snimane su na nekoliko različitih lokacija  na Islandu. Najupečatljivija je ledenjak Myrdalsjokull, vulkan Hverfjall i ledenjak Vatmajokull.

Winterfell, u seriji prijestolnica je  Sjevera i dom obitelji Star. Veliki dvorac u samom centru Sjevera, iz kog obitelj upravlja svojim podanicima i zemljom. Prizori su snimani u dvorcu Ward u Sjevernoj Irskoj.

 Scene smještene u King’s landing , kada nisu snimane u studiju , snimane su u Hrvatskoj, u Dubrovniku i Splitu, koji su uprizorili ovaj grad.

 Mračni i kišni prizori iz zemlje Starkovih, sa starim dvorcima i gustim stoljetnim šumama, u seriji su Šume Winterfell, a uprizoreni su u Sjevernoj Irskoj. Točnije , kako sjedište kraljevstva korišten je dvorac Ward.  Prekrasna park-šuma Tollymore poslužila je kao scenografija događanjima u prirodi.

 Dothraki sea, nepregledan prostor, inače poznat kao Great Grass Sea,  u stvarnom je životu Glens of Antrim u Sjevernoj Irskoj.

 Sjeverna Irska dom je nekim od najpitoresknijih svjetskih prirodnih ljepota .Ne čudi da je  Dark Hadges korišten za uprizorenje najgrandioznije ceste u seriji, poznate kao Kingsroad.

Plaža Downhill Strand za potrebe snimanja serije Game of Thrones postala je plaža Dragonstone.

 Jon Snow i njegova ljubav Ygritte, žena koja živi na sjeveru izvan zidina zabranjeno se vole.  Ljubavne su scene iz Jon & Ygritte Cave snimili  na Islandu , u špilji od lave Grjotagja

Lokrum, otok na Jadranskom moru, u Hrvatskoj, za vrijeme snimanja Game of Thrones, postao je Qarth. “ Najveći od svih gradova koji su ikad postojali ili će ikad postojati”. Benediktinski samostan na otoku Lokrumu za snimanja postao je rezidencija Xaro Xhaon Daxosu.

 Jedna od najjezivijih scena u seriji Game of Thrones svakako je ona u kojoj Lady Melisandre rađa “sjenu”. Snimana je u Sjevernoj Irskoj, u Cushendum Špiljama oblasti Antrim.

 Tvrđava Minčeta, u Dubrovniku u Hrvatskoj , bila je za vrijeme snimanja serije “Dom besmrtnika”.

Daenerys zastaje u Astaporu kako bi okupio vojsku “Unsullied” ratnika. Prizori iz Astapora simljeni su u Maroku , u luci Essaouira.

 Utvrđeni grad Ait-Ben-Haddou u Maroku, za potrebe snimanja serije bio je i Yunkai, i Pentos.

 Još jedan grad koji ne treba previše predstavljati. Povijesni Šibenik u Hrvatskoj bio je set za Slobodni grad Braavos, u seriji bankarski centar i utvrda Lannistera.

 Vodene palače Dorna, privatna rezidencija kuće Martell, set su pronašle u španjolskom gradu Alcazar de Sevilla. Na više mjesta u ovom gradu snimljene su upečatljive scene iz serije, te mu tako osigurale znatan broj turističkih posjeta.

 Velika jama u Daznaku , najveće je borilište na Obali robova u gadu Meereen. Tamo je Sir. Jorah ušao u bitku za kraljičinu čast. Bull Ring Mosuna u Sevilji iz borilišta za bikove za potrebe snimanja postao je jama za borbe.