GCC – automobilom kroz zemlje zaljeva

Marko Zirdum živi u Dubaiju i zna puno o tamošnjim prilikama i životu. Odličan je fotograf i radi na lokalnoj sceni pa poznaje mnogo toga. Za svoju stranicu www.cro-me.net/ odabrao je, a mi prenosimo, zanimljive puteve za izlete automobilom kroz zemlje GCC.
Ako imate prilika za izlet automobilom na jednu od destinacija koje ćemo vam predstaviti, to svakako učinite jer krajolik je potpuno drukčiji od onog u Europi.

Abu Dhabi, UAE – Al Gharbia, UAE
Udaljenost: (Preko Abu Dhabija – Ghweifat Međunarodnom cestom broj / E11) 236 km

Želite li doživjeti najavanturističniju off-road vožnju u UAE?

Zaputite se u Al Gharbiaju, u području Abu Dhabija, i nećete se razočarati. Tri i pol sata dug put nudi nevjerojatno dramatične prizore krajolika, uključujući veličanstvene dine, najveće s ove strane Sahare. Uz stotinu kilometara dugu obalu nalaze se nevjerojatne plaže i otoci te bezbroj drevnih utvrda. Al Gharbia je rijetko naseljena i dom je najrjeđih vrsta životinja u UAE. Ako planirate svoje putovanje u tom pravcu ovisno o datumu mogli bi prisustvovati Sokolarskom festivalu ili Liwa Festivalu.

Bahrein – Kuvajt
Udaljenost: (Via Route 95) 494 km Vrijeme: 4 sata 45 min

Osim spektakularnog pogleda i super lagane vožnje, putovanje iz Bahreina do Kuvajta obećava puno više od toga! Sve počinje s prekrasnim pogledom na more u prvom dijelu putovanja. Zamislite 25 km super lagane vožnje dok mljackate svoju omiljenu hranu, zahvaljujući mostu kralja Fahda, s pogledom koji oduzima dah! Provjerite samo jeste li uzeli sa sobom sve relevantne dokumente za sebe i vozilo. Kad stignete u Kuvajt, svakako svratite na lokalni riblji specijalitet “zbey-di”, koji se služi svježi još gotovo samo u Kuvajtu. Također se može otići u kupovinu u jednu od najstarijih i tradicionalnih tržnica u centru Kuvajta, El Mbarkeya Souq. Pobrinite se da vaše vještine pregovaranja budu na razini, jer ćete naći puno dobrih stvari za ponijeti kući. Ako imate vremena, posjetite muzeje, parkove i trgovačke centre ovog prekrasnog grada. Međutim, ne zaboravite napraviti selfie na raskošnom ‘Kuwait Towers’ prije nego što krenete natrag kući.

Doha, Katar – Zekreet, Katar

Udaljenost: (Via Dukhan Highway) 81.4 km Vrijeme: 1 sat 10 min

Ako ste mislili da su GCC (Gulf Cooperation Council) zemlje sve “glitz” i mogu se pohvaliti samo umjetnim okolišem, u krivu ste! Iako je arhitektonska izvrsnost na vrhuncu u većini zemalja GCC-a, to ih ne mora nužno definirati. Na primjer, ako mislite krenuti od glavnog grada Katara, Dohi u selo Zekreet, bit ćete dočekani od strane prapovijesne ptice Ostrich, tik pored vas. Vozite se malo dalje i naći ćete Oryx farmu. Možete posjetiti i pregledati kraljevskog (nazovi) jelena s njihovim tipičnim kosim rogovima. To nije sve, Zekreet je također pun nevjerojatnih stijena i prizora. Vozite dalje i vaš DSLR će biti vrlo zaposlen.

Rijad, Saudijska Arabija – Dammam, Oman
Udaljenost: (Via Route 80m) 411 km, vrijeme: 3 sata 40 min

Jedna od najdužih cestovnih ruta na našem popisu, Riyadh za Dammam, sigurno da će se zasititi i najkritičniji slučaj Wanderlusta. Vjerujte nam, ovo je put s kojim ne možete pogriješiti! Iako je nova Saudijska autocesta prema Omanu napravljena kako bi se smanjila udaljenost između tih zemalja, za sada, možete uživati jedino na putu za Oman preko UAE.

Pitate se što vas očekuje od Rijada prema Dammamu? Očekuju vas karizmatični primorski gradovi, prirodni rezervati, živopisni planinski lanci i obilje mogućnosti za planinarenje, ribolov, promatranje ptica i još mnogo više od toga!

Amman – Wadi Rum

Udaljenost: (Via Desert Highway) 326.5 km Vrijeme: 4 sata

Zamislite vožnju do Wadi Rum ili Doline Mjeseca, koja se proteže na području od 74.000 hektara do glavnog grada – Ammana.

Ova zaštićena dolina obuhvaća uzvišene pješčenjake i planine, hrapava riječna korita i strme klance. Sva je obložena kaleidoskopskim prirodnim stijenama u bojama od blago roze do žarko crvene. Vožnja traje otprilike 4 sata do ulaza u Wadi. Možete se odlučiti za razgledavanje na popularan način kako bi istražili ovaj sjajni prirodni set up. Tipičan dvosatni obilazak uključuje vožnju 4×4 s vozačem 30-tak minuta, jahanje na devama i posjet beduinskom šatoru s prijateljski nastrojenim mještanima.