Gdje izaći u Varšavi ?

Gdje izaći u Varšavi

Gdje izaći u Varšavi ? Ako vas put dovede u Varšavu, grandioznu središnjicu Poljske, pripremite se na široku gastro ponudu. Od tradicionalnih zalogajnica – preko internacionalnih bistroa – do vrhunskih restorana, Varšava ih ima sve. Naravno, nakon hrane slijedi i dobra zabava u ondašnjim barovima. No, unaprijed odustanite od natjecanja s Poljacima – oni definitivno mogu više popiti! U to me uvjerila lokalna couchsurferica, koja mi je poklonila jedno svoje popodne i približila mi varšavski način života…

Raznolika ponuda restorana

Ako želite na brzinu pojesti nešto od domaćih specijaliteta, u domaćem društvu, zaputite se u jedan od mnogih ”mliječnih barova” (Bar mleczny). Zalogajnice, kantine za radničku klasu nude razna variva, omlete, juhe, rižota i naravno – pieroge (kuhani ili pečeni jastučići od tjestenine punjeni slatkim ili slanim sadržajem)

Gdje izaći u Varšavi

Klasičniji restorani u kojima se također jedu ondašnji specijaliteti su I Podvale 25 Piwna Kompania, te lanac tradicionalnih restorana Zapiecek. Zapiecek se specializirao za pieroge i – turiste, stoga očekujte konobarice u pitoresknim nošnjama, nešto više cijene i slično. Podwale P.K. (nalazi se u istoimenoj ulici) nudi zaista obilne porcije domaćih, uglavnom mesnih i ribljih specijaliteta.

Gdje izaći u Varšavi

Konačno, za slučaj da vam dosadi poljska kuhinja i zaželite se one domaće – postoji rješenje: Restauracja Banjaluka. Iako zaista nisam pobornik ideje da se na putovanjima traga za ”domaćom spizom” ovo sam morala vidjeti. Tim više što imaju i nekoliko vegetarijanskih opcija! Ukratko, restoran vodi Poljak, može se naručiti Cockta, u pozadini svira Dubioza i ekipa jede ćevape. Sve to u zanimljivo i lijepo uređenom prostoru usred Varšave!

Kamo na piće?

Gdje izaći u Varšavi
Za večernji provod bih preporučila posjetiti neki od pubova. Osobno najdraži mi je Kufle i Kapsle, nedaleko od Palače znanosti i kulture (Palac Kultury i Nauki). Preko 160 vrsta piva, posluženih u zanimljivom ambijentu i živahnoj atmosferi kao stvorenoj za druženje s prijateljima. S druge strane, ako biste na jednom mjestu htjeli provesti cijelu večer, posjetite Karmnik – restoran i bar koji se kasnijim večernjim satima pretvara u klub. Tamo će zaista svatko pronaći nešto za sebe: mesna, riblja i
vegetarijanska jela; kokteli, vina i pivo. Sve to u samom centru Starog grada, tako da cjelodnevno razgledavanje prekrasne Varšave ondje možete završiti , i početi sa zabavom do jutra.

Gdje izaći u Varšavi ? Dobro pitanje s puno odgovora.

Ana Strukan

Travel AdvisorEuropa

Kako obići sve znamenitosti Praga u dva dana

Skrivena Armenija

Bratislava: Neistraženi dijamant Istočnog bloka