Gdje povoljno putovati u maju ?

Gdje povoljno putovati u maju ?

Gdje povoljno putovati u maju ?
Gdje je dobro vrijeme, da nema još gužve i da su cijene povoljne? Vječna pitanja svih putnika. Nitko ne želi biti okružen masom turista stoga uvijek preporučujem putovanja rije ili poslije sezone. I sam putujem najviše u proljeće i jesen , bez obzira na koju destinaciju na svijetu, jer je tada manja gužva. Ljeti i zimi se ljetovališta s obje hemisfere ispune turistima jer u to doba su uvijek negdje školski praznici.
Maj je idealna mjesec za putovanja. U Europi i Americi je ono pravo, toplo proljeće puno boja i buđenja života. Na južnoj hemisferi je jesen puna boja i plodova. Mjesta je na svijetu mnogo. Ovo je izbor nekih od najpovoljnijih i pristupačnih. Moje preporuke za majske destinacije bi bile:

Gdje povoljno putovati u maju
Yucatan, Meksiko
Prošli su zloglasni „spring break“ kada horde pijanih Amera obilaze Meksiko. Sezona uragana počinje tek za dva mjeseca pa je ovaj poluotok pravo mjesto za odmor. Na Yucatanu ima svega, od Cancuna koji je jedan od najbolje organiziranih i najpopularnijih ljetovališta svijeta do fenomenalno zanimljivih arheoloških nalazišta mistične kulture Maja o kojoj tako malo znamo. Chitzen Iztza, Tulum, Uxmal, Ek Balam i Calakmul su mjesta na kojima s poštovanjem treba pokušati shvatiti kulturu koja je u jedno doba čovječanstva možda bila najjača na svijetu. Osim Cancuna na obali su Playa del Carmen, rajski otok Cozumel i mnoga manja mjesta koje sve povezuje plaža bijelog pijeska na obali uvijek toplog karipskog mora.

Gdje povoljno putovati u maju
Dominikanska Republika
Paušalni turizam u all inclusive hotelu? Dominikanska Republika je raj i prvi izbor za goste koji to traže. Lijepe bijele plaže i hoteli čiji su vlasnici Europske kompanije u ovo doba godine nude posebne popuste pa je najbolje pogledati ponudu njemačkih turističkih agencija koje iz Minhena, Frankfurta il Beča imaju paket aranžmane charterima na tjednoj bazi. Maj je jedan od najjeftinijih mjeseci na ovom otoku. Najbolji izbor je Punta Cana. Novi aerodrom i ceste su vrlo efikasna infrastruktura. Potpuno suprotno od ostataka uspavanih Kariba. Dakle brzo tamo, brzi odmor i brzo nazad. Na otoku nema ništa posebno zanimljivo pa niti ne treba trošiti vrijeme na izlete osim možda u glavni grad Santo Domingo.

Gdje povoljno putovati u maju
Grčka
Zadnje je vrijeme prije ljetnih gužvi u maju potražiti dobar „deal“ kod neke od agencija koje organiziraju charter putovanja iz Ljubljane ili Beograda. Kako Hrvati slabo putuju ljeti takve ponude nema iz Zagreba osim u pokušajima koji neslavno završe jer se jednostavno aranžmani ne prodaju u tolikom broju. U maju nema kiša, vrijeme je lijepo, more sve toplije, vjetrovi još nisu toliko jaki i neugodni kao ljeti pa je ovaj mjesec idealno za Grčku. Već mjesec iza će cijene biti dosta više. Maj je također najbolje vrijeme za posjet Ateni i brojnim arheološkim nalazištima i muzejima prije ljetnih gužvi i stajanja satima u redovima na suncu.

Gdje povoljno putovati u maju

Istanbul i Turska
U Istanbulu nije vruće kao ljeti i najbolje je doba za razgledavanje, Ako želite na kupanje turska ljetovališta oko Bodruma ili Antalye su dovoljno južno da je u njima toplo za kupanje. Također je dobro vrijeme za izlet od para dana u Kapadokiju koja se nalazi u središnjem dijelu poluotoka. U Istanbulu su cijene najniže u ovo doba godine. Kako je turska lira 2016.izgubila na vrijednosti cijene hrane i pića su povoljne. Turska je jedna od top zemalja po kriteriju „Best value for the money“ Koju vrst odmora ćete odabrati je na vama. Moja preporuka bi bila sve: par dana Istanbul, zatim busom ili avionom u Kapadokiju te za kraj par dana odmora na turskoj rivijeri.

Gdje povoljno putovati u maju

Kairo i Egipat
Turizam se u Egipat vrača na velika vrata. Sve velike hotelske kompanije otvaraju nove hotele i resorte u Kairu te oko Hurghade i Sharm El Sheikha. To je znakovito je novac ne ide tamo gdje su problemi. Novac traži rješenja, a ne probleme što znači da je Egipat na dobro putu prema stabilizaciji. U Egiptu se nalazi oko 30% svih najvažnijih arheoloških nalaza na svijetu tako da su piramide, Egipatski muzej i Karnak „must see“. Uz taj uži izbor dolazi još stotine manjih zanimljivih lokaliteta. Opasnost od terorizma može biti prisutna, ali zar nije u svakom velikom Europskom gradu isto? Više je ljudi na žalost pobijeno u Londonu, Parizu i Madridu nego u Egiptu.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Top 5 svjetskih zemalja kojima se predviđa turistički procvat

10 stvari kojima putnici najviše živciraju stjuardese

Savjeti za žene – kako putovati sama?