Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Izgledno je da će Google i Amazon preuzeti online turističku industriju Hoće li se dogoditi veliki preokret?

Među stručnjacima za turizam se spekulira da će tehnološki divovi Google i Amazon postati dominantni u online području planiranja putovanja te da će to uništiti duopol grupe Expedia (koja posjeduje Expedia, Hotels.com, Travelocity, Orbitz, Trivago i Hotwire) i Booking Holdings (koja posjeduje Priceline, Kayak i Booking.com) koji je vladao godinama.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Spomenuti razvoj događaja u turističkoj industriji mogao bi biti od velikog značaja za sve putnike.

Dokaze možemo pronaći u brojkama koje pokazuju da korisnici već gube interes za dosadašnje vodeće portale pa se tu otvaraju šanse za rast spomenutih giganta u ovom području. Prema Portrait of American Travellers, studija tvrtke za marketing i ugostiteljstvo “MMGY Global”, pokazala je da je Google došao na drugo mjesto, odmah nakon Expedije za one-stop-shopove koje putnici proučavaju prilikom rezervacija putovanja. Ista studija pokazala je da je sklonost prema Expediji pala sa 67% u 2017. godini na 64% u 2018. godini.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Osim dokaza u brojkama, činjenice koje idu u prilog vjerovanju da se promjene zaista događaju su javne rasprave na konferencijama turističke industrije o neizbježnosti Googlea i Amazona u preuzimanju vodstva u ovom području. Neki stručnjaci vide predstojeću promjenu lidera u industriji kao prirodni industrijski ciklus. Tu veliku promjenu pokretat će Googleove i Amazonove informacije o potrošačima.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Postavlja se pitanje znači li ta promjena nešto novo i bolje, nešto što će nam pomoći ili je u pitanju samo interes giganta da preuzmu vodstvo i u ovoj branši.

Google i Amazon stručnjacima su posebno zanimljivi upravo zbog ogromnih korisničkih baza podataka. Google, primjerice, ima milijarde korisnika i sve podatke o ponašanju, a s tim podacima zaista može napraviti neke zanimljive i velike stvari.

Amazon je  od svog osnutka također prikupio mnogo podataka i razumije odnose između onoga što ljudi vole i njihovog ponašanja. Sve ove činjenice omogućuju Googleu i Amazonu da dramatično promijene način na koji su korisnici do sada rezervirali putovanja.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Što točno ta promjena znači za nas krajnje korisnike? Donosi li nam nove pogodnosti, kvalitetnije i pristupačnije alate za planiranje, niže cijene?

Google je već utjeće na online turističku industriju pomoću svog paketa alata za planiranje i rezervacije koji je nedavno predstavio. Platforma za planiranje putovanja – Google Travel, za putnike koji redovito koriste ostale Googleove proizvode – Google pretraživanje, Gmail, Google kalendar, Google karte i tako dalje – je posebno primamljiva jer donosi sve što je potrebno za planiranje putovanja na jednom mjestu.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Sve navedeno korisnicima osigurava sveobuhvatnost, jednostavnost, praktičnost te brže planiranje i organiziranje putovanja nego do sada.

Možemo primijetiti da bez obzira gdje počnemo planirati putovanje online, svi putevi vode do Googleovih proizvoda, iako Google tvrdi da razlog zbog kojeg stavljaju Google hotele i Google letove na vrh stranice nije da isključi druge konkurente, nego da pruži najbolje odgovore na korisnikove upite za putovanja.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Bilo da je krajnji cilj isključenje konkurenata ili zadovoljstvo korisnika, za nas to u svakom slučaju znači bolju ponudu  i veći broj alata za planiranje putovanja, više opcija za biranje nama najpristupačnijeg načina planiranja i rezerviranja letova i smještaja, a moguće da se ovdje otvaraju i šanse za uštedu zbog eventualnih nižih cijena koje će se nuditi kroz ove nove alate.

Amazon je do sada samo započeo rad na planiranju rasta u putničkim vodama, ali postoje neki dokazi da dolazi nešto veliko. Iako je još uvijek oprezan u online turističkoj industriji te do danas istražuje svoje mogućnosti u ovom području, sve je više dokaza i intenzivnih spekulacija koje sugeriraju da se tvrtka priprema za daleko veći potez.

Google i Amazon najbrže rastu među online agencijama

Što se tiče povjerenja korisnika i cijena koje će se nuditi u Amazonu, stručnjaci smatraju da Amazon ima prednost nad Googleom. Upravo u nadmetanju ova dva giganta se naziru niže cijene jer se može pretpostaviti da će jedan od njih u želji da ostvari veću popularnost nuditi i niže cijene, a to bi nas u svakom slučaju trebalo veseliti.

Kakva sudbina očekuje online turističku industriju, saznati ćemo vrlo brzo, a do tada ćemo uživati u pogodnostima koje nam se nude iz različitih izvora i vodećih tvrtki u trenutno postojećoj situaciji u nama najdražoj industriji.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Kako uzeti dio kolača od 220 milijardi dolara

Utjecaj online platformi na organizaciju putovanja

Influenceri – nova snaga hotelskog marketinga