Grand Gourmet festival

Grand Gourmet je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmen, barista te natjecanje ugostiteljskih objekata (restorana i konoba) kao timsko natjecanje konobar-kuhar.

Grand Gourmet festival

U predivnoj Makarskoj okupanoj suncem ovog ranog studenog se osjećala neka posebna atmosfera. Turistički djelatnici i ugostitelji zadovoljni proteklom sezonom odlučili se opustiti i podijeliti iskustva. Neki su doveli svoje djelatnike na edukacije, neki su došli sami, škole su došle učiti, a oni vrhunski profesionalci pokazati mladima što znaju.
Izdvojit ću samo neke, recimo najzanimljivije, edukacije.

Grand Gourmet festival

Da posluže kao “teaser” za sljedeću godinu:
Sol, Vina Dalmacije, Hrvatski pjenušci, sljubljivanje hrane I vina, flair show, 50 vrsta gina, Mohito na 12 načina I još mnoge druge.

Grand Gourmet festival

Organizatori je udruga SKMER – “Šefovi kuhinja mediteranskih I europskih regija” . Udruga djeluje od 2006. godine te j od svog osnivanja do danas organizirala i realizirala brojna događanja i projekte vezane za gastronomiju kao što su natjecanja kuhara, gastro izložbe, sajmovi, festivali gastronomije, prezentacije i edukacije. Članovi udruge sudjeluju na raznim manifestacijama i projektima sličnih domaćih i inozemnih organizacija.
Sljedeće događanje je opet u Makarskoj u veljači sljedeće godine. Hotel Meteor će ugostiti “Interregionalni kup kuhara europskih regija”.

Grand Gourmet festival
Prvi puta sam prisustvovao tom događanju i moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen. Ne toliko kuharskim imenima koje sam sreo nego količinom veselih mladih ljudi koji su zdušno nastupali u svojim kategorijama natjecanja, pohađali edukacije te sa zanimanjem pratili predavanja. To najbolje govori da postoji mladi naraštaj koji se obrazuje sa svrhom boljeg poznavanja posla kojeg žele raditi i u kojem vide svoju budućnost. Takva natjecanja, edukacije i skupovi su vrlo važni za mlade, ali i za naš turistički proizvod u globalu jer dobro znamo da je ljudski faktor najvažniji. A baš taj faktor je deficitaran pa se mnogi ugostitelji često nađu u situaciji da moraju uzeti priučene djelatnike.

Moram pohvaliti organizatore na trudu I bogatom program te stručnim predavačima I voditeljima edukacija. Nadam se da je ovo događanje uvod u bolje sutra u ugostiteljskoj ponudi Hrvatske.