Iz mora ispred najveće splitske plaže izvađena zabrinjavajuća količina otpada

Ronioci iz zemlje i inozemstva eko akcijom u Splitu  već tradicionalno  zeželjeli su Čisti Božić i Bistru Novu Godinu. U organizaciji Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum , poučeni višegodišnjim iskustvom uspješno su 15. prosinca 2018. godine „dovučeni“ talenti iz cijele Lijepe Naše, ali i šire na sada već treću po redu akciju čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina 2019” .
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Situacija na Žnjanu koji kao lokacija nije slučajno odabran nije bila nimalo ugodna. Nadamo se da će obavljena akcija imati motivacijski učinak i podići razinu  ekološke svijesti građana i turista.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Bez obzira na lošu vremensku prognozu odziv na eko akciju je bio i više nego odličan. Prijatelji klubovi s kojima se UPA Rostrum druži cijele godine na sličnim projektima, ali i na ronjenjima za gušt prijavili su gotovo 100 ronioca iz Hrvatske i inozemstva što je  potaklo na što kvalitetniju organizaciju. Velik broj volontera na kopnu pomogao je u izvlačenju otpada.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Interes za akciju pokazale su i druge udruge te projekt  UBIJMO DOSADU koji su, prisutnima omogućili radionicu izrade umjetnina od otpada iz mora, pod mentorstvom grafičke dizajnerice Monique Laffite.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Ukupnu količinu otpada uklonjenog iz mora teško je procjeniti. Najviše je guma svih oblika i veličina, preko 250 komada, čitav kontejner, stolovi, stolice, kante za otpad, cerade, ambalaža od plastike, limenki, kesa, obuće za kupanje ali i nakon, pa čak i ostatci brodskih konstrukcija. Kao da otpad sam po sebi nije bio dovoljan za kraj uklonjeno je i minsko eksplozivno sredstvo iz mora.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
“Iako vremenska prognoza nije obećavala, kod nas nema odustajanja, u tmurno subotnje jutro, naša volja, dobro raspoloženje i entuzijazam otjerali su buru i oblake te je okupljanje sudionika pomalo počelo… prije zarona za nas ovo je rekordna akcija po broju ispijenih kava i čajeva… ali kako su se sudionici okupljali i vrijeme je postajalo sve bolje i bolje..kišica je prestala padati, vjetar se potpuno smirio te smo krenuli polako na briefinig kako za ronioce, tako i za ekipu na kopnu.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Guma po guma, vreća po vreća ubrzo nakon početka urona jelka je polako dobila svoje obrise i okvire…osim objava situacije pod morem prije same akcije, i izrada jelke je svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema okolišu zadržava dugo pod morem, pa čak i u vrijeme Božića, kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo. “
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Iz UPA Rostrum zahvaljuju svima koji su kroz snijeg, mećavu, katastrofa prognozu uložili svoje vrijeme i znanje, prevalili stotine kilometara. U pomoć su došli mnogi.  KPA Vodomar Duga Resa iz Duge Rese,  Klub za podvodne aktivnosti Karlovac, Ronilački klub AdriatiCro Zagreb – Scuba Diving, Ronilački Klub RONITI SE MORA , DPS Zagreb i Ronilacki Klub Geronimo  iz Zagreba, RK Sv. Roko iz Bibinja, ERK Korčula, Kpa Marsonia  iz Slavonskog Broda i ”RK Dolac” iz Šibenika. Ronilački centri Foka diving s otoka Paga i  Double Bubble Diving.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Pridružili su se i Leut Ekološko Ronilački Klub iz Mostara, ronioci iz Sarajeva te po prvi puta i DPA Sombor i Eko Ronjenje Eco Diving eko ronilačka grupa invalida iz Lukavaca, BiH. Pomogle su i lokalne udruge RK Giričić iz Kaštel Gomilice, Ronilačko Ekološki Klub Solin , RK HVIDRA , Udruga veterana 4. gardijske brigade, a podršku s kopna pružila je i  Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce!
Posebno hvala vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita na pomoći kako u moru, tako i na kopnu, te Hrvatskom Crvenom križu.
Čisti Božić i Bistru Novu Godinu
Veliko hvala i fotografima: Ivana Nobilo, Alex Kvarantan Branko Mavro
Akciju su podržali i pomogli u realizaciji Visit Split Turistička zajednica Split, Lučka Kapetanija Split, Čistoća Split i vojna baza Lora.
Nadamo se kako će božićno drvce s godinama postajati manje, a svijest o važnosti zaštite okoliša postajati sve veća.
Hvala UPA Rostrum na očišćenom komadiću mora, nadamo se da će biti primjer i motivacija i za nove akcije ove vrste, ali i da će navesti ljude da barem malo razmisle prije nego nešto bace u more.
Dok ne probudimo svijest o količini otpada koji završava u moru ovakvih će slika biti sve više, bez obzira na broj osvještenih zaljubljenika u more koji u ovakvim akcijama volontiraju čitave godine.
Fotke i tekst ustupio UPA ROSTRUM Split.
Fotografije stanja prije akcije i za vrijeme akcije pogledajte na linku.