Znate li koji su kukci jestivi ?

koji su kukci jestivi
Kukci, kod nas, nisu uobičajena pojava na meniju, međutim postoje mjesta na svijetu gdje su posve uobičajena hrana. Činjenica je da oko 2 milijarde ljudi jede kukce kao dio svoje tradicionalne kuhinje. Preko 1900 različitih insekata koristi se za hranu prema izvješću UN-a.
Znate li koji su kukci jestivi ?
Ovo ne znači da trebate krenuti u vrt po prvog kukca i pojesti ga. Većina jestivih insekata ipak se jede začinjena, pržena, pečena ili dimljena. Izdvojili smo neke od kukaca koje najčešće možete dobiti kao hranu.
koji su kukci jestivi

Paukovi

U Kambodži su prženi pauci delikatesa. U gradiću Skuon, oko 60 km od Phnom Penha  jedu se Azijske tarantule – ah pieng. Imaju okus morskih rakova. Peku se u dubokom ulju s dodatkom soli i češnjaka.

Cvrčci

Crvčci su dobre bube za početnike u konzumaciji ove naminrnice. Lako ih je uloviti, puni su proteina. Uvijek ih treba termički obraditi jer mogu imati parazite.

Skakavci

Skakavci su također potpuno jestivi i prisutni u tradicionalnoj kuhinji mnogih naroda. Mogu biti vrlo ukusni s obzirom da se sada i u SAD-u na nekim mjestima mogu naručiti. U nekim zemljama jedu ih kao prirodni čips.

Škorpioni

Okus kuhanih škorpiona uspoređuju s okusom rakova, najviše škampa. Slične su građe pa bi moglo biti istina.

koji su kukci jestivi

Termiti

Pojedite bube koje pokušavaju pojesti vašu kuću. S obzirom na veličinu imaju dosta mesa, a najbolje ih je tostirati na tavi. Navodno su vrlo ukusni s orašastom aromom. U Meksiku i na jugu USA služe ih za šankom kao kikiriki uz pivu i tekilu.

Mravi

Ovisi o vrsti i načinu priprave, ali mravi uglavnom imaju specifičan kiselkast okus. U Amazoni ih možete kupiti u staklenci. Čak su i njihova jaja jestiva, a nazivaju ih meksički kavijar. Dobar izbor proteina.

koji su kukci jestivi

Kornjaši

Larva ovih kukaca dosta je uobičajena grickalica. U Amazoni su posebno popularni i nudi ih se s različitim začinima. U Amazoni nema velikih životinja koje bi bile izvor preoteina stoga su larve vrlo bitne za razvoj organizma.

Gusjenice

Potpuno uobičajen street food u Zambiji. Kuhane, pržene, sušene, s raznim aromama. Često se uz njih služi povrće. Uobičajeno jelo koje se nikom ne gadi. Osim turista.

koji su kukci jestivi

Ose

Najčešće se jedu larve ose. Navodno su zanimljivog voćnog i slatkastog okusa. Ne znam je li ih netko probao, ali bilo bi zanimljivo čuti iskustva.

Travel AdvisorWine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.