Ako ljubiš, nitko ti ne može ništa

valenitnovo dan zaljubljenih

Iako je Dan zaljubljenih danas komercijaliziran , smisao ovog praznika je ljubav i romantika. Zbog toga je Valentinovo mnogima na listi najdražih blagdana.

Postoji mnogo priča o porijeklu Danu zaljubljenih. Najpoznatija je ona iz 3. stoljeća iz Rima, dok je kršćanstvo još bilo u samim začecima.

valentinovo dan zaljubljenih

Car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima ženidbu smatrajući da neće biti dovoljno predani borbi i vojnim pohodima. Kada se zaljube i ožene i vojnicima su žena i obitelj na prvom mjestu, a ne ratovi u kojima su gubili živote.

Svi su svećenici poštovali ovu carevu odluku. Svi osim Valentina koji je jedini vršio obrede vjenčanja. Brakovi su se sklapali na tajnim mjestima, a njihova održavanja bila su velika tajna. Kada se to pročulo, car ga je bacio u tamnicu i dao pogubiti 14. veljače. Pogubljen je 269. godine, a nakon toga je ubrzo proglašen svecem.

valentinovo dan zaljubljenih

Dan Sv. Valentina je od davnina obilježavan na dan 14. veljače, dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka – poganskog blagdana plodnosti.

Druga teorije porijeklo Dana zaljubljenih nalazi u spomenutim poganskim obredima. Neke priče govore i kako se u srednjem vijeku vjerovalo da se ptice počinju pariti  upravo 14. veljače, pa otuda običaj slanja čestitki za Valentinovo.

valentinovo dan zaljubljenih

Engleski kralj Henrik VIII Valentinovo je proglasio službenim praznikom. Znamo i kada je poslana prva čestitka za Valentinovo. Datira iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa supruzi dok je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu. Danas se svake godine uoči Valentinova pošalje oko milijardu ljubavnih čestitki.

valentinovo dan zaljubljenih

Što god mislili o Danu zaljubljenih on svoju povijest i tradiciju ipak ima, iako je unazad nekoliko godina vrlo komercijaliziran i popularnost mu raste. Činjenica je i da potrošnja oko Valentinova iz godine u godinu raste i da smo ga sveli na ruže i poklone. Time smo omogućili trgovcima, a posebno restoranima da Valentinovo pretvore u unosan posao. Nadamo se da je, barem kod većine, u ovom danu ostala doza romantike i naivne ljubavi nevezane za materijalizam.

Ako ljubiš, nitko ti ne može ništa. Cezar

Ljubav, ljubav, to je duša genija. Wolfgang Amadeus Mozart

Dodirom ljubavi, svatko postaje pjesnik. Platon

Travel Advisor – Europa

Pratite nas na YouTube kanalu.

Gdje za Valentinovo?

Ljubav je u zraku

Ljubav prema putovanjima nosimo u genima!