Koh Kood – Tajland kakav je nekad bio

koh kood

Tajland kakav je nekad bio
 – KOH KOOD-

Iako slobodnog i avanturističkog duha željnog novih uzbuđenja, nešto me uvijek vraća u Tajland u jedinstvenu i prekrasnu zemlju. Ljudi, pozitivna energija i sloboda – to će vas uvijek dočekati u zemlji 1000 osmjeha.

Istočni Tajland
Ovaj put odluka je bila posjetiti istočni Tajland, dio koji još uvijek, srećom, nije pao pod utjecaj masovnog turizma. Od četiri otoka koja smo na ovom putovanju posjetili, kao šećer na kraju, dočekao nas je nezaboravni Koh Kood (Ko Kut). Smješten južnije od puno poznatijih otoka Chang i Maak, uz samu granicu s Kambodžom, Koh Kood je planinski otok, prekriven fascinantnom džunglom. Njegova zapadna i južna strana, skrivaju jedne od najljepših pješčanih plaža koje sam vidjela na svim svojim putovanjima kraljevstvom. Zato ponosno i zasluženo nosi ime ” Maldivi Tajlanda”.

koh kood

Život na otoku
Na otoku živi oko tisuću žitelja, što ga čini samo sezonskom destinacijom. Otok je povezan cestom, koja je izgrađena nekoliko godina unazad, pa je samim tim ugodna i sigurna za vožnju. Od glavne ceste, sporedni zemljani putovi će vas dovesti do prekrasnih uvala, kojima se protežu dugačke rajske plaže, prepune vegetacije, bijelog pijeska te kristalno čista voda.

Neke od meni najdražih definitivno su: Bang Bao, Ao Ta Khian, Ao Phrao te Ao Noi. Plaže nisu prenapučene, pa tako možete imati sreće (kao i mi) da budete potpuno sami i kupate se goli.
S obzirom na to da na otoku ne postoji javni prijevoz, najbolji način za istražiti i otkriti sve njegove ljepote je unajmiti skuter, koji će vas dnevno koštati 250 bahta (50kn).
Kood definitivno nije budget destinacija sa 300 bahta cjenovnim smještajem.

Ako želite biti smješteni na samoj plaži, morat ćete izdvojiti od 1300 bahta pa na više, ipak tvrdim da ove plaže zaslužuju svaki izdvojeni baht. Uz samu glavnu cestu, naići ćete na mini markete, štandove s voćem i restorančiće lokalnog stanovništva, gdje ćete fini i obilan tradicionalni obrok platiti oko 50 do 80 bahta (10-15 kn).

Sedam slapova
Otok uz plaže obiluje slapovima,kojih je sveukupno sedam. Najpoznatiji je Klong (slap) Chao koji se nalazi u centralnom dijelu otoka. Ako ste ljubitelj avanture, na otoku možete rutom kroz džunglu pješačiti do petsto godina starih stabala.
Ribarska sela Ao Yai i Ao Salad su posebna atrakcija Koh Kooda. Izgrađena na vodi, ova sela pružaju pravi doživljaj života ribarskih obitelji. Ugodno se smjestite u jednom od brojnih restorana i uživajte u delicijama spremljenim od tek ulovljene ribe i plodova mora po odličnim cijenama.
Ako volite mir i netaknutu prirodu, umjesto previše razvikanih tajlandskih destinacija, koje su izgubile borbu s masovnim turizmom, ovo je mjesto za vas.

Koh Kood je Tajland kakav je nekad bio.
Mi ćemo se sigurno vratiti!

Tekst i fotke

Nela Šijan Pranjić