Koliko se u svijetu govori jezika?

Koliko se u svijetu govori jezika

Koliko se u svijetu govori jezika? Lingvisti kažu da se danas na svijetu koristi između pet i sedam tisuća različitih jezika. Neki jezici s vremenom nestaju ili su se asimilirali u neku drugu jezičnu skupinu.

U posljednjih nekoliko desetljeća broj se jezika dramatično smanjivao. Pod pritiskom velikih jezika mali jezici izumiru, osobito u Sjevernoj Americi i Australiji (gdje domorodačke jezike zamjenjuje engleski), u Južnoj Americi (gdje indijanske jezike potiskuju španjolski i portugalski) i u Africi (gdje mali jezici izumiru zbog pritiska jezika bivših kolonizatora. Oko 500 jezika u svijetu smatra se izumirućima (još ih govori tek nekoliko starijih govornika), a oko tisuću jezika može se smatrati ugroženima. Procjenjuje se da će tijekom 21.st. izumrijeti gotovo polovica polovice jezika koji se danas još govore.

Koliko se u svijetu govori jezika

Najviše ljudi danas govori mandarinskim kineskim koji ima oko 880 milijuna izvornih govornika. Sljedeći najučestaliji jezik je engleski s oko 380 milijuna govornika, a na trećem mjestu je španjolski s oko 330 milijuna onih kojima je to materinji jezik.

Neki su dijelovi svijeta lingvistima još nedovoljno poznat. Pimjerice, na Novoj Gvineji i u Amazoniji još ima domorodačkih plemena koja su do sada dolazila u vrlo malo dodira s civilizacijom. O njihovim jezicima može se samo nagađati. Osim toga, istraživači su nekim domorodačkim jezicima zabilježili različita imena, te je  teško izbjeći da se takve slučajeve dvaput ubroji u popis. Možete zamisliti koliko bi bio objektivan popis jezika Europe u kojem bi se našli kao različiti jezici navedeni njemački, deutsch, German, allemand, tedesco i német. To su sve, naime, različiti nazivi jednoga te istog jezika.

Koliko se u svijetu govori jezika

Evo nekih zanimljivih činjenica vezano uz svjetske jezike:

  • Europska populacija predstavlja četvrtinu svjetske, no Europljani govore samo 234 jezika (od 6800 postojećih)
  • 94% svih jezika redovito govori samo 6% svjetske populacije
  • Većina jezika ima manje od 1000 izvornih govornika kojima je to materinji jezik
  • Predviđa se da će do 2050. godine izumrijeti 90% danas postojećih jezika
  • Papua Nova Gvineja ima 5,5 milijuna stanovnika koji pričaju 830 različitih jezika
  • U Kini ima više onih koji govore engleski jezik nego u SAD-u

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Koliko ima zemalja u svijetu?

Koje su najsigurnije zemlje za putovanja?

Neobične karte koje prikazuju izvorne prijevode naziva zemalja diljem svijeta