Komarna u Zagrebu – vinska kušaonica

Komarna u Zagrebu

U četvrtak, 22. studenog s početkom u 18 sati u zagrebačkom Klubu književnika održat će posljednja ovogodišnja kušaonica u režiji Vinoljubaca. Ovoga puta u Zagreb dovode vinare najmlađeg hrvatskog vinogorja – Komarne. Komarna u Zagrebu.

Za kraj godine Vinoljupci pripremaju pravu poslasticu za sve vinske znalce i entuzijaste. Na kušaonici Komarna u Zagrebu, zagrebačkoj će se publici predstaviti pet vinara ove prestižne vinogradarske regije: Rizman, Volarević, Opus, Deak i Terra Madre. Posjetitelji će imati priliku kušati više od 20 vinskih etiketa, među kojima prevladavaju autohtone hrvatske sorte plavac mali i pošip.

Vinogorje Komarna smjestilo se u blizini ušća Neretve. Po mnogima, ovaj je položaj već postao nova zvijezda među hrvatskim vinogradarskim položajima. Do 2008. godine bilo je to samo neprohodno brdo zaraslo u makiju i draču, a danas se tu nalazi 80h obrađenog područja sa preko 500.000 čokota vinove loze. Komarna je najmlađe vinogorje u Hrvatskoj. Na području Komarne većinom se provodi certificirana ekološka proizvodnja, a 92% sortimenta posađenih loza u vinogorju čine autohtone sorte (plavac mali, pošip, tribidrag, maraština, dubrovačka malvasija i babić).

Komarna u Zagrebu

U ugodnom ambijentu restorana Klub književnika, na glavnom zagrebačkom trgu, posjetitelji će imati priliku uživati u vinima po promo cijenama, slasnim zalogajima Kuće pršuta, druženju s vinarima i živoj svirci akustičnog dua RetroBoys. Kušaonica započinje u 18, a završava u 23 sata.

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma. Vinoljupci su do sada organizirali ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

„Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci. „Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i sve naredna manifestacije organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.“

Dodatne informacije o kušaonici potražite na www.vinoljupci.com.hr kao i na www.facebook.com/vinoljupci.

Travel AdvisorWine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Nikad nismo vidjeli ukusniju web stranicu

Koji su najbolji svjetski restorani ?

Gastroanuti – klub za hedoniste