Zašto se otok Komodo zatvara za turiste?

Zašto se otok Komodo zatvara za turiste
Indoneziju čini preko 17500 otoka, jedan od njih je Komodo. Najpoznatiji je kao prirodno stanište najvećem guštera na svijetu Komodskom zmaju.
Zašto su indonezijske vlasti odlučile zatvoriti jedu od atraktivnijih turističkih destinacija u Indoneziji?
Zašto se otok Komodo zatvara za turiste
Od 2020. godine bi prema zadnjim najavama, turistima bi dolazak na otok trebao biti zabranjen. Zatvaranje otoka počelo se spominjati otoka još prošle godine kada su vlasti najavile zatvaranje otoka na godinu dana. Razlog za zabranu je činjenica da Komodo zmajeve ljudi kradu i krijumčare iz vrlo sumnjivih razloga.
Zašto se otok Komodo zatvara za turiste
Razdoblje zabrane lokalne vlasti će koristiti za obnovu populacije i očuvanje njihovog prirodnog staništa. Komodo je jedan od tri najveća otoka koji čine Nacionalni park Komodo. Ovaj park mjesečno posjeti oko 10.000 ljudi. Preostala dva otoka i dalje će ostati dostupna turistima.
Odluka o zabrani pristupa na otok dolazi nakon uhićenja devetero muškaraca zbog sumnje da su ukrali i prodali više od 40 zmajeva. Cijena jednog je bila 35.000 dolara. Ovi reptili koje se može naći samo na području Indonezije, najveća su vrsta guštera koji može imati 70 kilograma, a kupci su najčešće iz azijskih zemalja.
Zašto se otok Komodo zatvara za turiste
Najviše zabrinjava priča da se zmajevi koriste za proizvodnju antibiotika. Posebni su po svojoj krvi, koja sadrži antimikrobne peptide, bjelančevine s antibiotskim djelovanjem.
Na zemlji su prisutni stotinama tisuća godina, a otkriveni su tek početkom 20. st. Jedan od razloga njihova preživljavanja je u njihovom otrovnom ugrizu, koji ugriz može biti fatalan.

Prema podacima UNESCO-a, na otocima Nacionalnog parka Komodo Rinci, Gili Motangi, Komodo  i obalnim područjima Floresa živi više od 5000 Komodo zmajeva. Prodaja ovih životinja, posebno ženki, može snažno utjecati na cijelu populaciju.
Zašto se otok Komodo zatvara za turiste
Ova zabrana samo je jedna u nizu sličnih zabrana posjeta turističkim destinacijama jugoistočne Azije zbog obnove flore i faune. Tu je i primjeri tajlandske plaže Maya Bay, poznate po filmu Plaža. Zatvorena je od 2018. godine kako bi se obnovio koraljni greben i ne zna se kada će ponovo biti otvorena.
Zabrana turističkog posjećivanja otoka mogla bi ostaviti traga na lokalnu ekonomiju posebno kod lokalaca koji ovise o turistima.