Konačno manje gužve na naplati autocesta u Hrvatskoj ?

Mnogi izbjegavaju gotovinu i preferiraju plaćanje kreditnim karticama te sustav ENC-a. Taj se trenutno koristi za plaćanje naknada za korištenje hrvatskih autocesta. Sada se govori o odabranim zamjenskim sustavima, koji će biti predstavljeni javnosti ovog tjedna – i u funkciji na cestama od 2022.

Dva sustava koja zamjenjuju trenutne bit će namjenski sustav komunikacije kratkog dometa (DSRC) i automatski čitač registarskih oznaka (ALPR).

Sustav je Ministarstvu prometa predložila španjolska konzultantska tvrtka IDOM, nakon što su izvršili analizu postojećeg stanja.

Vozači motocikala i osobnih vozila izabrat će hoće li u svom vozilu imati transponder, koji će sigurnom tehnologijom registrirati kada je automobil ušao i napustio autocestu, ili će biti registrirani pomoću automatske licence. Druge vrste vozila moći će koristiti samo DSRC sustav.

Jedan od zahtjeva prije prihvaćanja bilo kojeg novog sustava bio je da ne može koštati više od dosadašnjeg. Neke uštede će proizaći iz činjenice da će novi sustav omogućiti korektne izračune cijena, za razliku od sadašnjeg na kom se cestarina zaokružuje na najbližu kunu. Ministarstvo tvrdi da će novi sustavi poboljšati tijek prometa i smanjiti gužve, kao i eliminirati svaku financijsku prijevaru, jer neće biti gotovine i blagajnika.

Sustavi koji će čitati transponder bit će instalirani na ulazima i izlazima autocesta, a oni su u osnovi samo naprednija verzija ENC uređaja, koji može čitati signal s transpondera na mnogo većim brzinama.

Drugi sustav, ALPR će podržati prvi, a jedna od njegovih glavnih značajki je da strani vozači koji ulaze u Hrvatsku neće morati kupiti transponder, a ALPR će automatski provjeriti da li su platili cestarinu (još uvijek je pomalo zbunjujuće kako će se izvršiti plaćanje, posebno za strane vozače, ali detalje ćemo saznati u dogledno vrijeme).

Mnoge druge zemlje koriste dva sustava na svojim autocestama, kao što su Portugal i Nizozemska.

izvor: total-croatia-news.com

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

 

Nova katamaranska linija povezuje zračnu luku Split, otoke Brač i Hvar i grad Split

Dubrovnik truju kruzeri?