Kronplatz – Messner alpski muzej Corones

Kronplatz - Messner alpski muzej Corones
Kronplatz - Messner alpski muzej Corones

Kronplatz – Messner alpski muzej Corones. Kad ste na vrhu brda učinite pauzu od skijanja i posjetite ovaj jedinstveni muzej. Jedinstven je po arhitekturi, ali po izlošcima. Povijest alpinizma na jednom mjestu. Ima je i tko pokazati. Legendarni Reinhold Messner je najveća zvijezda ovog sporta. Sada već neko vrijeme u penziji, no malo ljudi može učiniti ono što je učinio on pa će, vjerujem, još dugo ostati kralj planina. Stoga skinite skije na sat vremena i posjetite ovaj spektakularni muzej.

Kronplatz - Messner alpski muzej Corones

Reinhold Messner nije samo najpoznatiji planinar i alpinist nego i dobar pripovjedač. U jednoj prostoriji muzeja se stalno vrti njegovi dokumentarci s alpinističkih ekspedicija diljem svijeta
MMM se nalazi pri samom vrhu poznatog skijališta Plan de Corones/Kronplatz na 2.275m. visine. Posvećen je planinarenju i alpinizmu, povijesti penjanja i opreme te pruža jedinstvene poglede na Alpe i Dolomite kroz neobične otvore.

Jedinstvena Zaha Hadid

Kronplatz - Messner alpski muzej Corones
Kronplatz – Messner alpski muzej Corones

Zaha Haddid je ovdje ostavila iza sebe još jedno svoje čudo arhitekture minimalno invazivno u prirodu, a opet spektakularnog interijera. Pogledi su kao uokvirene slike na vrhunce Alpa od Marmolade na jugu do vrhova Hintertuxa i Zilleratala na sjeveru.
Naravno, sve se to vidi i sa samog vrha Kronplatza, no ovako uokvirene slike ostavljaju drugačiji dojam.

Kronplatz - Messner alpski muzej Corones
MMM Corones je otvoren 2015,i predstavlja šesti po redu muzej alpinizma Reinholda Messnera. Zaha Hadid je spojila ladinsku riječ Corones, što znači kruna, s alpskim krunama i uspjesima najpoznatijeg alpinista Južnog Tirola, a i šire.
Preporuka svima koji žele doživjeti nešto drugačije i nešto za pamćenje jer ovaj muzej se ne zaboravlja.

Travel Advisor : skijanje, Kronplatz, Alta Badia , Cortina d Ampezzo , Božićna čarolija

Posjetite naš YouTube kanal.