Kronplatz – omiljeno skijalište

Kronplatz – omiljeno skijalište

Na samoj granici između Dolomita i Visokih Tura u sredini doline Pustertal uzdiže se Kronplatz.

Samostojeća planina, visoka 2275 m, poznato je skijaško središte od kojeg dobro živi 13 okolnih gradića i sela. Ime je dobro poznato masi skijaša iz naših krajeva. Početkom svake godine, za vrijeme školskih praznika, ovdje je već tradicionalan hrvatski tjedan. Tada na Kronplatz dolazi nekoliko tisuća skijaša iz Hrvatske.

Kronplatz - omiljeno skijalište

Moderne i brze žičare vode prema vrhu iz četiri smjera: Val d`Aora, Riscone, St. Vigilio i Percha, prema kojima gravitiraju okolna mjesta. Kod Perche se nalazi i stanica skijaškog vlaka kojim se najbrže putuje iz udaljenijih mjesta poput Lienza ili Brixena.

Za Kronplatz se može reći da u ovom dijelu Alpa ima najmodernije žičare i najbolje uređene staze koje su gotovo 100 posto pokrivene snježnim topovima, tako da je snijeg siguran. To se najbolje vidjelo zadnje tri zime kada snijeg nije padao u prvom mjesecu sezone, a skijalište je normalno radilo.

Kronplatz - omiljeno skijalište
magicatrilly81

Središte doline je Pustertal je Brunico/Bruneck (838m).

Grad se ubrzano razvija i u posljednjih dvadesetak godina je od pospanog južno tirolskog gradića izrastao u gospodarsko središte regije. Pješačka zona u centru, sa svojim buticima, kafićima i restoranima obavezno je mjesto za šetnje turista iz čitave regije. Danas Brunico ne živi samo od turizma. Na rubovima grada razvili su se mnogi industrijski pogoni, tako da više i nema atmosferu alpskog turističkog mjesta. U gradu se osjeća bogatstvo regije.

Kronplatz - omiljeno skijalište

Riscone je najbliži donjoj stanici žičare i na njemu se može pronaći najveći izbor hotela i apartmana. Ne postoji neko prepoznatljivo središte, već su ugostiteljski objekti raštrkani po visoravni između Brunecka i Kronplatza, tako da je za svaki izlazak potreban automobil. Ski bus vozi samo po glavnim cestama, no većina hotela ima svoje kombije kojima prevoze goste do žičara i nazad.

Kronplatz - omiljeno skijalište
tamanhof

S južne strane se nalazi St.Vigilio/St.Vigil. Romantično mjestašce s crkvom na glavnom trgu, za razliku od Brunica, ima pravi alpski štih. Čitavo mjesto čine hoteli različitih kategorija i apartmani, a s donjom stanicom žičare povezuje ih ski bus.

Kronplatz - omiljeno skijalište
andreainnoch

Olang/Val`Aora je istočno od Kronplatza, svega dva kilometra udaljena od donje stanice gondole koja izravno vozi na vrh. Mjesto je lijepo i s pravom alpskom atmosferom. Većina kuća su hoteli i apartmani. U gradnji je i nova, paralelna, gondola.

Kronplatz - omiljeno skijalište
j_l1a

Ove godine se na poznatoj FIS stazi Erta održava veleslalom za Žene 23.1.2017.

Staze su uglavnom blaže i srednje težine, tako da je Kronplatz idealno obiteljsko skijalište. Sve žičare vode prema vrhu, gdje se nalazi nekoliko velikih restorana. Uz staze ima mnogo dobrih restorana s odličnom talijanskom kuhinjom. Karta za žičaru se može kupiti samo za Kronplatz ili za Superski Dolomiti, koja vrijedi za sva skijališta u Dolomitima.

Travel AdvisorYouTube channel.

Seminar učitelja skijanja – Sexten 2017

Kako odabrati opremu za skijanje ?