Ljubazni Brisel

Ljubazni Brisel
Moj san o obilasku svih zemalja svijeta od jućer je korak bliže a ovo je kratka priča o posjetu Belgiji .
U večernjim satima, oko 22:30h krenuo sam iz Frankfurta za Belgijisku prijestolnicu, sedam satna vožnja do Brussela nije mi teško palo jer sam bio u najboljem društvu.
Ljubazni Brisel
Po dolasku odmah sam se uputio prema smještaju koji se nalazio u Anderlechtu, udaljen svega pola sata pješke od centra grada.
Ulice grada su većinom dosta uske, a kompletni grad je itekako prepun starinske građevine koja je lijepo ukomponirana sa modernim ostakom. Ono što bi se također dalo pohvaliti je iznimna ljubaznost tamošnjih ljudi, iako dobar dio njih ne razumije engleski jezik već samo francuski i nizozemski koji su im ujedno i službeni.
Ljubazni Brisel
Brussel spada u dio Belgije u kojem je zastupljeniji francuski jezik. Cijene javnog prjevoza ( vlakom il tramvajem) su zaista povoljne zavisno o vrsti karte npr. cijena karte u jednom pravcu iznosi 2,10 e dok dnevna iznosi svega 7 eura. Tu je došla na red i nezaobilazni Atomium za čiji ulaz odrasli plaćaju 15€ dok je  za djecu i invalide nesto jeftinija karta.
Ljubazni Brisel
Ipak kao i svugdje za lošiju stranu bih recimo istaknuo da su ulice poprilično neuredne, izuzev samog centra a prepune su razbacanog smeća. Za kraj prije no što podjelim s vama slike pohvalio bih ono po čemu je sama Belgija znatno poznata- pivo je izvrsno (ja sam osobno probao Jupiler) a ni čokolade i vafli nisu u zaostatku. Stoga pozivam i ostale koji još nisu da istraže ovaj grad i ostatak ove male i zanimljive kraljevine.
Ljubazni Brisel
Za vrijeme 5 dnevnog posjeta razgovarao sam sa jako puno ljudi rekao bih da im je svima zajednicko sto su jako dobro raspolozeni i rado govore o svom gradu. Među svima njima tu se zatekla i jedna bivša zvijezda Patrice Evra nekad slavni igrać velikih klubova poput Manchester U i Marseillea.
Ljubazni Brisel
by:Josip Silov