Lyon – što vidjeti ?

Lyon - što vidjeti

 

Pariz treba posjetiti da bi upoznali srce Francuske. Lyon da bi upoznali gastronomiju ove čudesne zemlje.

Drugi grad po veličini u Francuskoj neslužbena je gastronomska prijestolnica. Kako je hrana prozor u dušu svake kulture, Lyon je idealno mjesto za upoznati francuski način života i uživati u hrani na način na koji to čine Francuzi.

Ukoliko već niste, Pariz obavezno posjetite, stanite ispod Eiffelovog tornja, popnite se na Montmartre i pronađite na Zidu ljubavi riječi volim te ispisane na svom jeziku. Nakon toga uskočite na vlak za Lyon i pripremite se za eksploziju kulture i kulinarstva na francusku način. Lyon je pravo mjesto za to.

Lyon - što vidjeti

Sa šetnjom je najbolje započeti odmah po dolasku na kolodvor Gare de Lyon Perrache koji se nalazi u samom središtu grada.

Kao i Pariz, Lyon je podijeljen na zone ili okruge. Najviše kulturnih znamenitosti i aktivnosti odvija se u prva dva okruga koji pokrivaju Lyonski poluotok. Već pri prvom pogledu na plan grada, shvatiti ćete da se radi o geografski jedinstvenom mjestu. Ušće rijeka Rhone i Saone prirodno dijeli grad na tri dijela. Zapadi i središnji dijelovi grada kolijevka su kulture i povijesti ovog grada, dok je istočni dio tiši i više podređen lokalnoj zajednici.

 

Sa kolodvora Perrache uputite se prema zapadu i mostom Kitchener Marchand prijeđite preko rijeke Saone. Usput uživajte u hrskavom toplom Baguette  dok se približavate bazilici Notre Dame de Fourviere. Slasni ugljikohidrati dobro će doći prilikom uspona na brežuljak na kom se bazilika nalazi.

Kombinacija uspona i nebrojenih stepenica umorit će vas, možda i obeshrabriti, ali vjerujte ono što ćete vidjeti vrijedno je napora. Ne samo da je bazilika mjesto koje morate vidjeti zbog povijesne i arhitektonske vrijednosti, već i sam pogled koji se odavde pruža oduzima dah. Srećom. Ovdje su i klupe na kojima ćete doći do daha i upijati ljepotu koja vas okružuje.

Lyon - što vidjeti

Nakon obilaska Notre Dame de Fourviere, prošetajte do Theatres Romains de Fourviere. Ovaj romanski amfiteatar nalazi se odmah iza bazilike, skriven kao kakva tajna destinacija. Očuvan je i njime se može šetati. Posebno ga je zabavno posjetiti u društvu. Tako se možete razići svako na svoju stranu i isprobati akustiku ovog čudesnog mjesta.

Prije nego se vratite u centar Lyona, obiđite katedralu Saint-Jean-Baptiste. Ovu crkvu svakako treba vidjeti. Što zbog raskošne gotičke arhitekture, što zbog astralnog sata koji se u njoj nalazi. Nakon što je dobro razgledate uputite preko mosta Bonaparte kako bi se vratili u centar grada. Ovdje znamenitosti i drugih mjesta koje morate vidjeti neće nedostajati. Odredite što želite vidjeti i krenite.

Lyon - što vidjeti

Dok lutate od mjesta do mjesta obavite i shopping u lokalnim trgovinama. Ovaj dio grada je shopping meka i možete pronaći što god poželite.

Kada se približi večer, krenite mostom Pont de la Guillotiere i upustite se u istraživanje istočnog dijela grada. Ovdje ćete sigurno pronaći savršeno mjesto za večeru. Lijepo je i obići lokalnu tržnicu hrane. Probajte i uličnu hranu, fantastična je.

Ukoliko vam ostane dovoljno vremena posjetite Botanički vrt i u njemu uživajte u zalasku sunca.

Travel Advisor : Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Rotterdam – jedan od deset najuzbudljivijih gradova na svijetu.

 

Najbolji božićni sajmovi

Bruges ili Gent pitanje je sad?