Vinska cesta Mali Karpati

Bratislava nam je mnogima dobro poznata, ali Bratislava vinska regija Mali Karpati baš i nije.

Vinska cesta Malih Karpata počinje u samom gradu Bratislavi.

Nekih petnaestak kilometara dalje uz blage obronke na sunčanoj strani nalazimo brojne vinograde. Nisu svi potpuno uređeni i obnovljeni, no vidi se da mladi rade na tome. Domaćini mi kažu kako su za „one“ vlasti svima oduzeli vinograde i spojili ih u kombinate. Nakon pada željezne zavjese i promjene vlasti vinogradi su vraćeni. Oni kojima su vraćeni se smučio rad u kombinatima pa nisu željeli više raditi na njima te ih je mnogo zapušteno. Zadnjih godina se sve mijenja pa mnogo mladih obnavlja vinograde i sadi plemenite sorte. Bitna je i blizina glavnog grada pa mnogi sele u pitoreskna mjesta u obiteljske kuče okružene vinogradima i investiraju u zemlju i proizvodnju.

Sorte koje se sade s Bijeli muškat, Bijeli pinot, Zeleni silvanac, Veltlinac te crne sorte Lemberger, Saint Laurent Frankovka i druge.

Mjesta, nekadašnji kraljevski gradovi, Svaty Jur, Pezinok i Modra su središta vinogradarstva i podrumarstva Malih Karpata.

U blizini je i impresivni dvorac Červeny Kamen. Bio u posjedu jedne od najmoćnijih obitelji Austro Ugarskog carstva – Palfi. Da ne bi samo pričali samo o vinu jer uz dobru kapljicu ide i dobra hrana. Slovaci to znaju jako dobro. Svi obroci u tri dana boravaka su bili posebno dobri, a najkarakterističniji za ovo podneblje je bio u restoranu Grobski Dvor u selu Slovenski Grob. Grob inače znači jarak ili rov. To je selo na glasu po najboljim guskama i guščjim jetrima.

Zanimljiva večera je bila i u staroj vinariji i podrumu obitelji  Bažalik u mjestu Svaty Jur. Nalik na scenografiju iz Felinijevih filmova uz , moram priznati, zanimljivo dobra vina iz ponude Bažole. Toliko dobra da sam uzeo par boca.

Vina su u Slovačkoj jeftino ugodna. Butelje su u prosjeku po 5e.

Spoj novog bogatstva i tradicije se najbolje vidi kroz investiciju u vinariju Elesko. Ultra moderno zdanje je osim vinarije i dalo prostor Muzeju moderne umjetnosti Zoya te restoranu na tragu Michellina i odličnom vinskom baru.

Mali Karpati su lijepa, pitoma i za nas jeftina regija što su prepoznali u Europi pa nije uvijek lako naći smještaj.

Mi znamo malo o Slovačkim vinima, no čitava je vinska scena vrlo razvijena. Čak se iz EU plača da se ne sade novi vinogradi. Slovačka proizvodi i proda više vina nego Hrvatska. Moja preporuka je odličan vikend u Bratislavi i okolici. Većina turista sa riječnih brodova ostane, kao i u Dubrovniku, samo par sati u gradu.

Bratislava i Mali Karpati zaslužuju više.