Marokanci kroz oči stranca

Marokanci kroz oči stranca
Iako sam u Maroku vidjela bezbroj prekrasnih građevina, okusila čari souka, probudila se u pustinji, neću pisati o tome. Pisat ću o Rashidu koji je naučio engleski, španjolski i njemački kako bi postao turistički vodič. O Zahri koja je podijelila svoje slatkiše i voce u vlaku. O Aliju koji nam je velikodušno pomogao pronaći naš Riad. O Mohammedu koji je odrastao u malenom berberskom selu, ali sad živi u Barceloni.


Oni će ostati u mojim sjećanjima kao najbolji dio mog marokanskog iskustva zbog njihove velikodušnosti, gostoljubivosti i jednostavnosti.

Zbog toga putujte, ne da bi se hvalili drugim ljudima, nego da biste obogatili sebe istražujući i prihvaćajući nove kulture i vrijednosti.

Svi smo drugačiji, ali to je čar svega, zar ne?
Arapska gostoljubivost
U arapskom svijetu gosti su dobrodošli bez obzira na to dali su obitelj, prijatelji ili stranci. Ova tradicija dolazi iz činjenice da su oduvijek živjeli u pustinjskom okruženju i zbog toga ovisili o gostoljubivosti drugih kako bi preživjeli.


Arapska Velikodušnost
Njihova velikodušnost se odnosi na sve, kao gospođa iz vlaka koja je podijelila svoju hranu ili stariji gospodin koji nas je otpratio do Riada. U arapskoj kulturi i religiji, ako ste velikodušni prema drugima, Allah će to vidjeti i blagosloviti sve sto imate i dati još vise.

Josipa Belecan – posjetite Josipin webgram