Travel AdvisorTravel Advisor

Martinique – zeleni otok na Karibima

Martinique – zeleni otok na Karibima , prepun tropskih vrtova, polja banana i životinja. Idealan je za jedrenje a ako i ronite, tu ćete naići na divne koralje i zanimljivi podvodni svijet.

Otok je velik. To je francuski departman pa je valuta plaćanja euro. Nalazi se unutar EU. Stanovnici su uglavnom Francuzi, nerado se sporazumijevaju na engleskom jeziku, ali samnom im nije bilo drugog izbora. Morali su mi i prevoditi jelovnik u restoranima, jer sve piše na francuskom.

Put do Martinique-a je trajao više od 24 h u jednm smjeru. Relacija Ljubljana – München – Martinique, a za nazad Martinique – Barbados – München – Zagreb. Karibe, zbog kiša i uragana, najbolje je izbjegavati u kolovozu, rujnu i listopadu. Ostali mjeseci su pogodni za putovanje. Svo vrijeme sam imala sunce, topao ocean, povjetarac i koristila kreme za sunčanje s visokim faktorom.

Martinique – zeleni otok na Kraibima

Bila sam smještena u marini Le Marin, na privatnoj jahti – katamaranu. U marini ima noćnog života i dobrih restorana. Koji god odaberete, nećete pogriješiti. Riba s mangom, rižom, umacima, patka s ananasom, janjetina s pireom od banana… šarolik otok – šarolika kuhinja! Napokon sam se najela dobre ribe.

Glavni grad Forte de France drugi put bih izbjegla. Velik je i vruće je, a za doći do njega upadnete u prometnu gužvu. Osim tvrđave Saint Louise, tamo nema ničeg zanimljivog.

Svidio mi se gradić Saint Anne. Uz obalu, sa starom crkvom, trgom, nekoliko ulica s kućama kreolske arhitekture, a na samom ulazu u grad nalazi se pomorsko groblje što izgledom, zbog keramičkih pločica, podsjeća na kupaonicu. Saint Anne ima i velik broj plaža, od kojih bih istaknula Anse des Salines. Izbjegavajte jesti u montažnim objektima na plaži!!

Vauclin je simpatičan gradić s baptističkom crkvom. Nedaleko je plaža za surfere sa koje smo pobjegli zbog nesnosnog smrada mrtvog mora. Kažu da tamo more tek trenutno ne cirkulira, nije uvijek tako.

Anses d’ Arlet, taj gradić, u koji smo mi dolazili s morske strane, jedreći pored stijene Diamond rock, vidjet ćete na većini razglednica Martinique-a. Crkvica, ispred nje mol, s lijeve i desne strane šarene kućice, a ispred pješčana plaža, palme i dobar restoran. Nedaleko se nalazi lijepa plaža Grande Anse. Bilo bi je šteta zaobići.

Na Martinique-u svakako valja obići barem jednu od ukupno 11 destilerija ruma. Posjetili smo Trois Rivieres (u prijevodu – tri rijeke). Blizu nje je tropski vrt (na otoku ih ima 5) s cvijećem, stablima kokosa, banana, jackfruita.

Ne znam koja strana Martinique-a mi je ljepša – da li morska, zbog vodenih sportova, podvodnog svijeta, toplog oceana, pješčanih plaža i kokosovih palmi, ili njegova unutrašnjost, zbog brežuljaka tropske vegetacije i beskrajnog zelenila. Ne mogu se odlučiti!

Travel Advisorputovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Da su Sejšeli raj znamo, ali gdje su najljepše plaže ?

Santorini – izvještaj

Plaže i život na Sejšelima

 

Previous articleČernobil: Mjesto nuklearne katastrofe postaje turistička atrakcija
Next articleGrad na Mediteranu koji će vas oduševiti