Братислава…„Vitajte v krásnej Bratislave“

Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

 

Братислава ( Bratislava) — е главен град и со своите 429.000 жители тој е најголем град во република Словачка. Братислава се наоѓа во југозападниот дел од државата  распослан на двата брега од реката Дунав.Братислава и Виена  се два  најблиски главни градови во Европа кои се оддалечени нешто помалку од 60 километри и имаат дирекни патнички бродски линии со кој патниците за пар часови се превезуваат од центарот на едниот до центарот на другиот главен град гледајки ги  прекрасните пејсажи низ Дунав.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

Братислава со својата богата историја е прекрасно место во кое ќе патувате низ историјата преку разните поставки кои ќе ви помогнеме да ги најдете или да се запознаете по детално со цел аранжман и организирано патување. Овде ќе пробаме да ви представиме некој од нив за уште повеќе да ја зголемеме вашата заинтересираност.

Bratislava Castle

Замокот Братислава (словачки: Bratislavský hrad ) е најголемиот замок во Братислава . Масивната правоаголна зграда со четири кули на секој агол стои на изолиран карпест рид на „малите Карпати„  директно над реката Дунав во центарот на Братислава.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“ Поради неговата големина и локација, замокот е доминантна карактеристика на градот со векови.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

Локацијата обезбедува извонредни погледи на Братислава, Австрија и, во чисти временски услови,дури и делови од Унгарија. Има многу легенди кои се поврзани со историјата на замокот.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

Hviezdoslavovo námestie„ е еден од градските плоштади во Братислава. Се наоѓа во Стариот град, помеѓу Новиот мост и Словачкиот народен театар. Плоштадот е именуван по  Pavol Országh Hviezdoslav. Овој плоштад постоел уште во  Кралството Унгарија многу стотици години.Братислава…„Vitajte v krásnej Bratislave“

Црквата Св. Елисавета (словачки: Костол Свјете Алжибети) попозната како Сина црква (Модри костолик,), е католичка црковна  лоцирана во источниот дел на Стариот град во Братислава. Таа е посветена на Елизабета од Унгарија, ќерка на Андреј Втори, која израснал во замокот Пресбург (pozsonyi vár). Таа се нарекува “Малата сина црква” поради бојата на нејзината фасада, мозаиците и сино-застаклениот покрив. Првично била  дел од соседната гимназија (средно училиште) и служела како училишна капела.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

Námestie Slobody, плоштад локално наречен Готко, е главен градски плоштад во Стариот град Братислава. Се наоѓа во поширокиот градски центар, во близина на плоштадот Колърово и пред палатата на Summer Archbishop’s Palace.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

Низ историјата градот долго време бил познат под германското име Пресбург а и историски овие простори  биле под влијание на различни народи како на пример ГерманциЧесиУнгарци, Словаци или ЕвреиБратислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“
Градот бил главен град на Кралството Унгарија како дел од поголемата Хабсбуршка монархија од 1536 до 1783 и дом на голем број истакнати словачки, унгарски и германски историски фигури.Братислава...„Vitajte v krásnej Bratislave“

Travel Advisor – Europa

YouTube kanal.

Виена 2019 уметност на убавината

Москва – град, метропола, историја, футуризам

Малта – атракции и занимливости