Британците за Шпанија

Туристите од Велика Британија  загрижени за падот на вредноста на валутите заради BREXIT , за одмор се уште се одлучуваат за Шпанија чувствувајќи дека овде тие добиваат повеќе за нивните пари.

Британците за Шпанија

Извештајот на  Post Office Travel Money Holiday Spending Report, вели дека 87%  од Британците сметаат дека  Шпанија е подобра во однос на понуда-пари и е малку  понапред од Грција и Бугарија, кои постигнаа вредност од 85%, додека Португалија беше четврта со 82 отсто.

Британците за Шпанија

Се чини дека Британците не се сигурни од падот на вредноста на фунтата во однос на еврото, со само 3%,во анкетата се вели дека  2.123 туристи велат дека ќе избегнат патување во еврозоната поради загриженоста за зголемувањето на цените.

Британците за Шпанија

Дубаи и Скандинавија се последни како дестинации во однос на услуга-пари, а нормално популарната дестинација за одмор во Франција си останува на истото место.На врвот на листата е Тајланд, проследени со Мексико се САД и Карибите.

Британците за Шпанија

Други трошоци за одмор кои се однесуваат на туристите  се трошоците за летови и трошоците за престој во одморалишта за време на егзотични патувања. Многумина признаа дека ги надминуваат своите буџети за одмор за речиси 200 фунти.

Британците за Шпанија

Понекогаш туристите прибегнуваат кон мерки за намалување на трошоците со изборот  да патуваат со пријателите или семејството за да ги намалат трошоците за сместување, открива истражувањето.

Британците за Шпанија

Nick Boden, шеф на  Post Office Travel Money рече: “Иако нашите барометарски истражувања откриваат пад на цените на многу дестинации, останува неизвесно колку ќе е вредноста на фунта и ова би можело да влијае на нејзината куповна моќ во странство.

Британците за Шпанија

“Со високите нивоа на цените што се открива од овогодинешниот извештај и загриженоста изразена за трошоците во одморалиштата, ги повикуваме туристите да одвојат време за да го пресметат својот реален буџет за да не ризикуваат да бидат изненадени”.

Travel Advisor

YouTube

“Koh Kood” – Тајланд каков што некогаш бил

Како да се стигне до Мачу Пикчу

Познат е и како „Златна Прага„