Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

https://www.travel-advisor.eu/mk/од-куско-до-мачу-пикчу-и-патеката-на-инк/

Ако сте љубител на природа или на фотографии, Мадагаскар треба да биде на врвот на вашата листа туристички дестинации. На овој огромен  остров, 90% од сите животински и растителни видови се тотално уникатни. Исто така, има живописна култура, со фестивали кои  слават многу работи на Мадагаскар во текот на целата година.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Мадагаскар зафаќа скоро 600.000 квадратни километри , што го прави четвртиот најголем остров во светот. Може да видете се, од шумски плажи и низински дождовни шуми, до полусушни пустини и активни вулкани. Изненадувачки, ова значи дека климата е доста разновидна, а временските прогнози не се секогаш лесни за предвидување.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Ако го посетите Мадагаскар во првите три месеци од годината, најверојатно ќе се дождливи. Во јануари врнежите од дожд може да достигнат до 340мм,  во февруари постои голем ризик од циклони, особено на северо-исток на островот. Март е сè уште дел од сезоната на  дождови, иако постои помал ризик од циклони.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Во текот на овие месеци може да уживате во ефтино туристичко искуство, многу хотели, ложи и национални паркови ќе бидат затворени поради непредвидливо време и многу кал. Ова не е најдобро време да се искористи максимумот од она што Мадагаскар има да го понуди.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

По 3 месеци врнежи од дожд, април доаѓа како олеснување за жителите на Мадагаскар. И покрај тоа што сè уште може да има врнежи, ќе има многу сонце – совршена комбинација за примамливост на дивиот свет на островот да не се крие. Прекрасно време од годината  да се набљудуват и влекачите и лемурите . Повеќето од националните паркови ќе бидат отворени од почетокот на април.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Крајот на мај го означува времето за најголемиот културен настан на Носи Беј во годината: Фестивалот Донија. Прославувајќи го единството и културата, фестивалот се одржува во текот на неколку дена и ги прикажува домашната музика, танц и спорт.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

До јуни, просечните врнежи од дожд рапидно се намалуваат, флората е особено впечатлива во овој период од годината. Јуни е исто така совршено време за посета на југозападниот дел на островот (обидете се во Националниот парк Исало), кој станува многу топол во летните месеци.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Јули го означува почетокот на врвната туристичка сезона на Мадагаскар, затоа препорачливо е да резервирате сè однапред .  Ова значи дека условите се идеални за патувања низ дождовните шуми како  Раномафана, бидејќи ќе бидат повеќе освежувачки отколку влажни. Дождовните шуми во јули цутат со живот, иако некои мали видови ќе бидат во хибернација.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Септември носи потопли температури и помирна атмосфера. Животните што досега хибернираа, стануваат активни повторно благодарение на порастот на температурата, така што навистина го добивате најдоброто од двата света.Оваа време е и најпогодно за набљудување на птиците кои на островот ги има многу уникатни видови.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

На прекрасните повисоки температури и многу малку дожд, октомври е одлично време за патување на Мадагаскар. Температурите се зголемуваат уште повеќе во ноември (околу 28 ° C) и сите видови на диви животни се надвор од хибернација. Птиците сè уште се во сезоната на парење, па ова е навистина одличен месец за набудување на флората и фауната. Можностите за нуркање има во изобилство и има огромен број тропски риби во крајбрежните области како што се Царабањина и Ифати.

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Додека декември е најжешкиот месец во Мадагаскар, тој е и почеток на влажната сезона. Најдобро патувајте на југот на островот каде е поладно и посуво. Една придобивка од повисоки врнежи од дожд е тоа што камелеоните, змиите и гуштерите стануваат поактивни, па затоа е одлична можност за фотографите .

Мадагаскар , не е само „цртан филм„ :)

Декември е одлично време да патувате во Мадагаскар – само проверете дали имате чадор и водотпорен мантил бидејки дождовите се ретки во оваа време од годината но сепак можат да ве изненадат.

Travel Advisor

YouTube

Рио де Жанеиро,карневал,плажи,историја

Москва – град, метропола, историја, футуризам

Од Куско до Мачу Пикчу и патеката на Инките