Travel AdvisorTravel Advisor

Марсеј е главен град на медитеранската култура

 

Марсеј е трансформиран од неугледен пристанишен град во медитерански културен центар. Градот е одличен пример за тоа како паметните инвестиции во културните објекти може да создадат посакувана туристичка дестинација. Пред се тука се мисли на MUCEM – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée.

На делот на брегот каде што беа стари грди и во голема мера напуштени магацини, се појави современ мултимедијален центар, кој се наметна  како едно од главните места за почитување на медитеранската култура.

Медитеранот и Марсеј се тесно поврзани. Не само со крајбрежјето и морето, туку и на различните култури на доселениците кои за време на разните кризи и војни дојдоа во овој град што потекнува дури од римско време. Имено, легендата вели дека градот настанал како дар на љубовта помеѓу римски офицер и галска убавица.

Подоцна бил населен со разни имигранти. Италијанците доаѓаат како градители на градот и ја прошируваат неговата слава во 18 век. Ерменците кои бегаат од војна и бруталности се задоволни да останат на такво прекрасно место. Многу алжирци во 1964 година, откако Франција ја загуби својата колонија, соработниците со француските власти мораа да го напуштат Алжир и да се населат во Марсеј.

Тие веројатно најмногу придонесоа за имиџот на лош град, но сето тоа се промени. Оттогаш Марсеј стана главен град на медитеранската културата во 2013 година, сите некако станаа горди на својот град и почнаа да работат и живеат заедно и да ствараат услови  заедно да работат за подобар живот.

Особено привлечна е инсталацијата на Normana Fostera – Miror Ombriere која како огромен покрив од огледало штити од дожд и сонце. Многу луѓе го фотографираат својот одраз во огледалото и можат да се најдат интересни слики на социјалните мрежи. Како што фотографиите на Instagram денес прават најдобра промоција на некое место, така и “чадорот” стана едно од најпопуларните места во градот.

Напредокот е видлив. Секоја година оние што го  посетуваат велат дека  секоја година е поубав,  почисто и попривлечно. За многумина, Марсеј е главен град на Медитеранот.Подетално за патување во Марсеј и можноста и сами да се уверете во вистината на комплиментите кон овој град информирајте се овде.

Travel Advisor – Europa

 YouTube

Пиза,Фиренца,Болоња-Велигден 2019

Најдобрите населби за престој во Рим

7 места со најдобар поглед на поларната светлина

 

 

Previous article„Колосалниот„-Родос
Next article“Koh Kood” – Тајланд каков што некогаш бил