Travel AdvisorTravel Advisor

Музејот Данубијана – лоциран во срцето на Европа

Ентузијазмот на д-р Vincent Polakovič и финансиските ресурси на холандскиот колекционер Gerard H. Meulensteen, во комбинација со живописниот Дунав, резултираше со спектакуларен музеј на модерната уметност. Тоа е музејот Данубијана кој восхитува дури и пред да се стигне до него.

Овој музеј е видлив од далечина, бидејќи се наоѓа на отворено и е опкружен со вода. Се наоѓа веднаш до Чуново, на раскрсницата на словачката, австриската и унгарската граница, на околу 20 километри од центарот на Братислава.

Се одликува и со титулата Зградата на Годината во Словачка. На некој начин тоа е исто така симбол на обединета Европа, бидејќи се наоѓа во срцето на ЕУ, на она што порано беше границата на Римската империја.

Луѓето кои го посетуваат најмногу се воодушевени не само од локацијата и архитектурата, туку и од бројните изложби на модерната уметност од регионот. Во сончеви денови, прошетка на полуостровот, кој исто така е дом на пријатно кафуле долж Дунавскиот брег, е вистинско културно искуство. Брегот на реката овде е преполн со скулптури од европски и американски мајстори на модерната уметност.

Danubiana е меѓународно признат проект и галерија, но поголемиот дел од изложбите се од регионален карактер. Постојаните изложби, кои се организираат благодарение на патронот на уметноста Meulensteen, се импресивни. Уметноста често бара помош од државата и состојбата во Словачка не се разликува. Сепак обезбедувањето државна помош за галеријата има противници. Без државните пари галеријата можеби нема да може да преживее, а владата го одржува нејзиното постоење со цел таа да биде центар на модерната уметност во Словачка. Критичарите, од друга страна, тврдат дека јавните пари би можеле подобро да се искористат. Поради тоа, државата ја презеде сопственоста на галеријата и околните објекти.

Данубијана била домаќин и на изложбата на Jiří Georg Dokoupil – Oxymoron. Невообичаени и атрактивни уметнички дела биле насликани.

Затоа ако сте во Братислава, Виена или во близина, вреди да го посетите музејот Данубијана.

Посетете го нашиот YouTube канал.

Најубавите земји во светот

Метеора , духовноста на врвот

Втора по големина зграда во светот

Previous articleМадрид град полн со изненадувања
Next articleЛето на Алпите