Честит празник Македонијо

На сите гости и туристи во Македонија им посакуваме срдачно добредојде на денот 2 август кој за нас македонците има посебно значење и ѓи повикуваме заедно да го прославиме каде и да се наоѓаат...
Струмички карневал низ очите на маските

Струмички карневал низ очите на маските

  Струмички карневал , убавините на маските Струмичкиот карневал традиционален настан под маски потекнува од паганските времиња и исконската потреба на луѓето да се маскираат да представуваат нешто друго или некој друг , тоа е годишен настан...
Македонија

Запознајте ја Македонија – интересни факти

Македонија е висока земја Постојат повеќе од 50 езера и 34 планини поголеми од 2.000 метри. Таа има петта највисока просечна височина од која било земја во Европа (741 м), зад Андора (највисока), Швајцарија, Австрија...
Селото Куклица

Селото Куклица и скаменетите свадбари

Источна Македонија - има прекрасни знаменитости, а еден од нив е селото Куклица. Тоа е селото кое е познато по чудното и невообичаено веселство познато како скаменета свадба. Ова место се наоѓа во Кратово,...

Античкиот град Стоби

Античкиот град Стоби - "Stobis, vetus urbs", како што го нарече римскиот историчар Ливи, на сливот на реките Црна и Вардар, бил најголемиот град во северниот дел на римската провинција Македонија. Подоцна бил назначен...