КОПЕНХИЛ: фабрика за согорување на отпад како скијачка патека

КОПЕНХИЛ: фабрика за согорување на отпад како скијачка патека

Уникатен  проект беше отворен во Копенхаген минатиот викенд. Фабриката за горење на отпад „Amager Ressource Center“ обезбедува електрична енергија за 30.000 домаќинства и греење за 72.000, но тоа не е сè: од покривот десно...
 The Gourmet Skisafari Alta Badia

Val d’Isere – идиличен ски-центар како од бајките за Снежана

Ски реcортите не спијат кога нема снег. Голем број од нив се прилагодуваат на годишните времиња и организираат разни активности, гастрономија и екскурзии за авантуристите. Сите сериозни скијачи знаат дека Val d’Isere е најдоброто скијачко...
Велигден на Пирин-Банско

Велигден на Пирин-Банско

Банско Пиринскиот бисер е фасцинантна симбиоза на историјата, традицијата  и културата.   Со сето она што посетителите можат да го најдат тука - стара архитектура, фолклор, древна култура, сочувана традиција и обичаи, уникатна кујна, неверојатен локален...

Val d’Isere – најдоброто скијалиште за време на лето

Ски реcортите не спијат кога нема снег. Голем број од нив се прилагодуваат на годишните времиња и организираат разни активности, гастрономија и екскурзии за авантуристите. Сите сериозни скијачи знаат дека Val d’Isere е најдоброто скијачко...
Трката Inferno

Трката Inferno – најголемата аматерска скијачка трка

Трката Inferno која се одржува во швајцарското алпско одморалиште Murren, за првпат беше организирана во 1928 година од страна на група таканаречени "ski-crasy" Британци. Денес таа е најголемата аматерска скијачка трка во светот. Arnold Lunn,...
Скијалиштето Nassfeld

Скијалиштето Nassfeld – сонце и добра забава

Мал е бројот на скијалишта на Алпите кои можат да се пофалат со поголем број на сончеви саати во текот на зимскиот период. Дали бројот на вакви скијалишта е 100 или е многу поголем,...
Vail Resorts компанијата

Vail Resorts компанијата – водечка во ски-светот

Деловните интереси на Vail Resorts компанијата се насочени кон најдобрите северноамерикански скијачки центри. Компанијата работи во три одделни, но интегрирани сегменти. Во ски - центрите компанијата поседува и управува со жичари, ски училишта, ски -...

Skyway жичарата – најубавата во Европа

Courmayeur, Aosta е последното место во Италија ситуирано пред влезот во тунелот што поминува низ планината Mt.Blanc или Monte Bianco како што го нарекуваат Италијанците. За скијачите местото е познато како добро високо алпско...